Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rettegnek Oroszország következő lépésétől Georgia határán

A Georgiától elszakadt dél-oszétiai régió határának közelében élő, kitelepített falusiak számára az ukrajnai háború az orosz bombázások rémisztő emlékeit idézi fel. Sokan attól félnek, hogy Oroszország további területeket akar majd itt elfoglalni, vagy hivatalosan is annektálná a régiót.

Hogy melyik fél a felelős a georgiai háborúért, az máig vita tárgya. Egy 2009-ben készült, az EU által támogatott jelentés szerint a háborút Georgia fegyveres erői kezdték, de Moszkva válasza túllépte az észszerű határokat és megsértette a nemzetközi jogot. A háború Abházia – egy másik, nemzetközileg Georgia részeként elismert, de az oroszok által támogatott szakadár régió – megszerzéséért is zajlott. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a háború és a korábbi dél-oszétiai és abháziai szeparatista konfliktusok miatt mintegy 288.000 georgiainak kellett elhagynia a lakhelyét.

Az ötnapos háborút lezáró tűzszünet után Oroszország elismerte Dél-Oszétiát és a másik szakadár régiót, Abháziát független államként, és helyőrségeket állított fel. Az azóta eltelt években az orosz katonák és az általuk támogatott szeparatisták szögesdrót kerítést emeltek Dél-Oszétia határán. Az elmenekült helyiek és a közigazgatási vonal közelében élők élete a 14 évvel ezelőtti háború óta bizonytalan. Jogvédő csoportok és az Európa Tanács többek között a mozgásszabadság korlátozásával, illegális letartóztatásokkal és a georgiai etnikumú állampolgárokkal szembeni megkülönböztetéssel összefüggő eseteket dokumentáltak.


Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG