Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanás rázta meg Szevasztopolt, dúl a harc Kelet-Ukrajnában


A műholdfelvételen rakétákat rakodnak egy orosz tengeralattjáróra Szevasztopol kikötőjében a Krím félszigeten 2022. április 29-én
A műholdfelvételen rakétákat rakodnak egy orosz tengeralattjáróra Szevasztopol kikötőjében a Krím félszigeten 2022. április 29-én

Az orosz erők újabb támadáshullámot indítottak ukrán állások és települések ellen keleten – közölte az ukrán hadsereg vezérkara december 8-án. Közben hangos robbanás volt a stratégiai fontosságú szevasztopoli kikötőben, ahol az orosz fekete-tengeri flotta állomásozik az annektált Krím félszigeten.

A vezérkar napi jelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták könyörtelen rakétatámadásaikat és bombázásaikat az ukrán állások ellen Donyeckben, különös tekintettel Bahmutra és Avdijivkára, valamint Luhanszkra, ahol az orosz offenzíva Sztelmahivka és Ploscsanka körül összpontosul.

Északkeleten, a Harkivi területen az oroszok a határtól alig néhány kilométerre fekvő falut, Ternovát támadták.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz megszállók mozgósítani kezdték a helyi lakosságot a zaporizzsjai Melitopolban.

Behívókat küldtek „a katonakorú férfiaknak azzal a követelménnyel, hogy a közeljövőben keressék fel a hadbiztosságot” – közölte a hadsereg.

Szevasztopolban december 8-án hajnalban erőteljes robbanás hallatszott a városközpont felett – jelentették a Szabad Európa/Szabadság Rádió tudósítói, hozzátéve, hogy másodpercekkel a robbanás előtt egy rakéta kilövéséhez hasonló hangot lehetett hallani.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol orosz helytartója szerint a robbanást „egy drón lezuhanása” okozta.

Razvozsajev Telegramon azt írta, hogy az orosz fekete-tengeri flotta egyik hajója lelőtte a pilóta nélküli légi járművet a Fekete-tenger felett.

Arról nem szólt, hogy kihez tartozott a drón.

Augusztustól Szevasztopolban többször is voltak robbanások, ezeket az orosz hatóságok szerint ukrán dróntámadások okozták.

Tíz nagyon békés, nagyon hétköznapi ember

December 7-én a donyecki Kurakhovo város elleni orosz támadásban tíz ember halt meg – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóbeszédében.

Zelenszkij szerint a támadás „nagyon brutális, teljesen kiszámított” volt, és „békés emberek, hétköznapi emberek” haltak meg egy piacon, egy gabonasilónál, egy benzinkútnál, egy buszmegállóban és egy lakóépületben.

„A halottak listája eddig tíz embert tartalmaz, sok a sebesült.”

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője közölte, hogy az orosz csapatok több rakétavetővel lőtték Kurakhovót. A város a Donyec-medencében folyó harcok egyik központja.

Timosenko lángokban álló épületekről tett közzé videófelvételeket Telegramon.

Az Ukrenergo vezetője december 7-én azt mondta, hogy az orosz erők a háború kezdete óta több mint ezer rakétát és lövedéket lőttek ki Ukrajna elektromos hálózatára.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arra figyelmeztetett, hogy a városban „apokaliptikus” forgatókönyv valósulhat meg télen, ha folytatódnak az infrastruktúra elleni orosz légicsapások.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG