Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robert Fico azt ígérte, Orbán Viktor számíthat rá Brüsszelben


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Robert Fico szlovák kormányfőt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. január 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Robert Fico szlovák kormányfőt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. január 16-án

Orbán Viktor szerint Magyarország és Szlovákia érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, soha nem volt még ilyen jó a két ország kapcsolata. Robert Fico szerint azért akarják büntetni Brüsszelben Magyarországot, mert kormánya a szuverenitásáért küzd.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt a szlovák kormányfővel közösen tartott – a meghirdetetthez képest több mint egy órás csúszással kezdődő – budapesti sajtótájékoztatón, hogy mindkét országnak fontos a szuverenitás, nem örülnek a brüsszeli szuperállam-kezdeményezéseknek, az illegális migrációt szerintük legitimálni akaró törekvéseknek.

Orbán Viktor a HVG tudósítása szerint méltatta a két ország gazdasági kapcsolatait, így a kőolaj- és a villamosenergia-tranzitot. Bejelentette, hogy terveznek egy második nagy együttműködési csomagot, ehhez megalakítottak egy előkészítő bizottságot is.

A magyar miniszterelnök megköszönte Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait. Hozzátette: cserébe Magyarország az idei év elejétől közreműködik a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben.

Robert Fico: Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között

A szlovák kormányfő szerint az az oka a magyar miniszterelnök népszerűségének Szlovákiában „a normális emberek között”, hogy Orbán Viktor Magyarország nemzeti érdekeiért harcol, nyíltan beszél a nemzetközi szervezetek hibáiról, és keményen kiáll az ország szuverenitása mellett.

A szlovák politikus szerint azért akarják megbüntetni az Európai Unióban Magyarországot, mert kormánya az ország szuverenitásáért és nemzeti önállóságáért küzd. Közölte, hogy amíg ő vezeti a szlovák kormányt, soha nem fog egyetérteni azzal, hogy ezért büntessenek meg egy országot. Robert Fico hangsúlyozta: semmiképpen nem szabad a tagállamoktól elvenni a vétójogot.

A közmédia kérdésére válaszolva – hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnökének lemondásával előfordulhatna, hogy Orbán Viktor látja el a pozíciót – a miniszterelnök azt mondta: se neki, se a pártjának semmi európai ambíciója nincs, nem szerepel a tervei között, hogy bármilyen európai pozíciót töltsön be.

Orbán Viktor a február eleji uniós csúcs fő témáival kapcsolatban elmondta: Ukrajnának segítség kell, de a magyar kormány nem támogatja ehhez a közös uniós hitelfelvételt, és azt javasolja, hogy a segélyeket az uniós költségvetésen kívül biztosítsák.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG