Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rogán Antal nemzetbiztonsági főtanácsadót adna Orbán Viktornak


Rogán Antal miniszteri meghallgatása a Gazdasági Bizottságban 2023. november 14-én
Rogán Antal miniszteri meghallgatása a Gazdasági Bizottságban 2023. november 14-én

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter törvénymódosító javaslata szerint a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezhet ki maga mellé. Jelenleg Rogán Antal államtitkára tölti be ezt a posztot, amely a módosítással a kormányfőhöz kerülne át.

„A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését” – olvasható a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosító javaslatban.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója részletes feladat- és hatáskörét a kormány rendeletben állapítja meg. A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a Rogán Antal alá tartozó nemzetbiztonsági főtanácsadói kabinetet és titkárságot, valamint a Nemzetbiztonsági Irodát irányítja majd.

A javaslat szerint fizetését a miniszterelnök határozza meg, és diplomata-útlevelet is kap.

A törvénymódosítás indoklása szerint a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációját lehetővé tevő megközelítésre van szükség.

„A törvényjavaslat alapján, nemzetközi példák alapulvételével, a feladat
összetettségéhez igazodó felhatalmazással rendelkező tisztség jön létre, amely az országot érő kihívások átfogó kezeléséhez szükséges feladatok koordinációját látja el”
– olvasható a dokumentumban.

XS
SM
MD
LG