Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rogán Antalhoz került a lakcímnyilvántartás és az útlevelek kiadása a miniszteri hatáskörök módosításával


Orbán Viktor és Rogán Antal a parlamentben
Orbán Viktor és Rogán Antal a parlamentben

A belügytől a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához került a személyiadat- és lakcímnyilvántartás és az útlevélkiadás. Szijjártó Pétertől elvették az űrkutatást, a vendégmunkások szabályozását és a debreceni repülőteret. Lázár János az energetikai tanúsítványok feladatát adja át Lantos Csabának.

Kedd este jelent meg egy kormányrendelet, amely módosította a miniszterek hatásköreit – írja a hvg.hu. Ezzel olyan hagyományos belügyi feladatokat vettek el Pintér Sándor belügyminisztertől, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása; a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá kerülnek a közlekedési előéleti pontrendszerrel együtt.

A vízgazdálkodást is elvették Pintér Sándortól. Az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül, kivéve néhány területet, mint például a vízvédelem.

Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez kerülnek Lázár János építési és közlekedési minisztertől az épületek energetikai tanúsítványával kapcsolatos feladatok.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kapta meg az űrtechnológia területét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, továbbá még két jogkört: hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon, és a debreceni repülőtér tulajdonosi jogait.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a fogyasztóvédelem felügyeletét adja át Nagy Mártonnak.

Ehhez kapcsolódóan: Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom?

Egyelőre nem ismert a feladatátcsoportosítás indoklása. A cikk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte: „Magyarország ez év őszétől a Digitális Állampolgárság Program keretében fokozatosan tér át a digitális okmányokra a papír- és kártyaalapú okmányok helyett, teljesítve ezzel az Európai Unió eIDAS-rendeletében rögzített kötelezettségeket. A Digitális Állampolgárság Programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda valósítja meg. A személyiadat- és lakcímnyilvántartás mindig annál a tárcánál van, amelyik az okmányok kibocsátásáért felel, ezért volt szükség a kormány statútumának módosítására”idézi a 24.hu.

XS
SM
MD
LG