Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden eddiginél több közpénz mehetett az EU hibáztatására tavaly


Az EU-t támadó állami reklámkampány fut a Népszava netes felületén 2023. február 15-én
Az EU-t támadó állami reklámkampány fut a Népszava netes felületén 2023. február 15-én

Rekordév lehetett a tavalyi, de maga a járvány időszaka is rekord lehetett abban, hogy az állam mekkora értékben kötött szerződéseket döntően az unióval kapcsolatos kormányzati tájékoztatásra. Ez a gyakorlatban leginkább az EU hibáztatását jelentette a magyarországi problémákért.

Rogán Antal minisztériuma tavaly rekordértékben köthetett szerződéseket az „Európa jövőjét érintő, nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval” és „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel” kapcsolatos célokra a 444.hu gyűjtése szerint.

Ez a két feladat 2018 óta együtt fut, a gyakorlatban pedig eddig leginkább az Európai Unió hibáztatását jelentette a vélt vagy valós magyarországi problémákért.

Miután az Európai Unió nagyon népszerű Magyarországon, ezért jellemzően a Brüsszel névvel jelölt entitást támadják a közpénzes belföldi kampányok.

Összegszerűen ez tavaly 44 milliárd forint értékű szerződést jelentett a lap szerint, a járvány három éve alatt pedig több mint százmilliárd forintnyit. Azért nem lehet azt mondani, hogy ezt mind el is költötték a kért belföldi kampányokra, mert a szerződések teljesítése átcsúszhat a következő évre is.

A feladatokat 2018 – azaz a területet korábban leuraló Csetényi Csaba és Kuna Tibor vállalkozó lecserélése – óta két cég nyerheti, a New Land Media és a Lounge Design. A két hasonló cég papíron különböző, azonban kormányközeli tulajdonosuk ugyanaz: Balásy Gyula.

Az ember, aki ezeket egyébként el is hiszi
Balásy Gyula kommunikációs vállalkozóról itt olvashat alaposabb portrét. A most 44 éves Balásy már 2005 óta dolgozott a Fidesznek, de több mint egy évtizedig csak másodhegedűs kis beszállító lehetett a kommunikációért felelős Rogán Antalék megbízásainál. Különös ismertetőjegye, hogy ő versenytársaihoz képest nemcsak elvégzi, de állítólag el is hiszi a rábízott kormányzati kampányok üzenetét.

Az elképesztően alacsony verseny és óriási hirdetési költségek korábban gyakran vetették fel a korrupt pártfinanszírozás gyanúját is.

Többek között az alapítványok mellett ugyanis tipikus korrupciós iparág volt eddig Magyarországon a média is, ahol nagy pénzeket lehetett elfolyatni, mert „nehéz meghatározni, hogy imázsra, kreatív munkára mennyit adsz, egy- vagy tízmilliót. A legvadabb összegeket lehetett elszámolni.” Utóbbi érintettet csak névtelenül tudtuk idézni az illegális pártfinanszírozásról szóló sorozatunkban.

Ha mélyebben is érdekli a téma, itt találja a sorozat második, illetve harmadik részét. Alább pedig tavalyi interjúnk Jancsics Dávid korrupciókutatóval.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG