Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rögzíti a kormány a benzinárakat, november 15-től hatályos az intézkedés


Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

A november 15-től hatályos maximálás azt jelenti, hogy sem a benzin, sem a gázolaj nem kerülhet többe literenként 480 forintnál. Olcsóbb természetesen lehet. A Szabad Európának nyilatkozó szakértő már a hónap elején valószínűsítette ezt a lépést, mondván, a kormány kétszeresen is nyerhet: besöpri a többletet az adókból, a hatósági árral pedig az emberek érdekeinek védelmezőjeként léphet fel.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy november 15-től 481 forintos felső határral rögzíti a kormány a benzinárakat. Hozzátette, hogy noha egy év alatt nagyon megdrágult az üzemanyag, Magyarországon még így is a hatodik-hetedik legolcsóbb a benzin az Európai Unión belül.

A bejelentésre zuhanni kezdett a Mol részvényének ára. A Portfolio gazdasági hírportál beszámolója szerint valósággal szabadulnak az olajcég papírjától a befektetők, a Mol esésének hatására pedig az európai börzék élmezőnyéből a sereghajtók közé került a magyar tőzsde.

A Szabad Európa már a hónap elején írt a lehetőségről

Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó az ellenzéki előválasztás óta eltelt időszakot elemezve beszélt arról portálunknak, hogy az ellenzék két olyan ügyet is veszni hagyott kommunikációjában, amire reagálnia kellett volna. Az egyik a negyedik járványhullám, a másik pedig a benzin ára.

Ruff Bálint úgy fogalmazott, hogy mivel a benzinár egy része adó, a kormányzatnak lenne mozgástere beavatkozni a drágulásba. Noha voltak egyéni akciók, például a Jobbik részéről, de az elmaradt, hogy az ellenzék közösen kiálljon és országos akciót szervezzen, lépéskényszerbe hozva a kormánypártot.

Ehelyett a kormányfő kétszeresen is nyerhet a helyzeten: egyrészt besöpri a többletet az adókból, másrészt amikor hatósági árat hirdet, ismét az emberek érdekeinek védelmezőjeként léphet fel – mondta a Szabad Európának nyilatkozva már november elején a szakértő.

XS
SM
MD
LG