Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Róma után Berlinben tárgyalt az ukrán elnök


Volodomir Zelenszkij Olaf Scholz kancellárral is kezet fogott Berlinben. 2023. május 14
Volodomir Zelenszkij Olaf Scholz kancellárral is kezet fogott Berlinben. 2023. május 14

Volodomir Zelenszkij május 14-i berlini látogatásán kijelentette: az ukrán hadsereg nem támad orosz terület ellen azokkal a nagy erejű fegyverekkel, amelyeket nyugati szövetségeseitől kér. Az ukrán elnök Rómából érkezett a német fővárosba.

"Nem támadunk meg orosz területet. Felszabadítjuk azt, ami törvényesen hozzánk tartozik" - mondta Zelenszkij Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésen. "Nincs időnk, nincs erőnk és nincs felesleges fegyverünk erre" - tette hozzá.

Érkezése előestéjén Németország új, 3 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az Oroszország elleni harcához. Ez egyebek mellett harckocsikat, légvédelmi rendszereket és lőszereket is tartalmaz.

"Mindannyian abban bízunk, hogy gyorsan véget ér az oroszok rettenetes háborúja az ukrán nép ellen, de sajnos, ez még nincs a láthatáron" - közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter.

"Itt az ideje, hogy már az idén meghatározzuk a háború végét, már az idén visszafordíthatatlanná tehetjük az agresszor vereségét" - mondta Zelenszkij újságíróknak Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier német államfő hivatalos berlini rezidenciáján, a Bellevue kastélyban üdvözölte Zelenszkijt. Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki Németországnak, amikor bejegyzést tett a látogatókönyvbe. „Ukrajna újkori történelmének legnehezebb időszakában Németország olyan igaz barátunknak és megbízható szövetségesünknek bizonyult, amely határozottan kiáll az ukrán nép mellett a szabadságért és a demokratikus értékek védelméért vívott harcban” – írta.

Olaf Scholz német kancellár katonai tiszteletadással fogadta az ukrán vezetőt a kancellári hivatalban, ahol négyszemközt tárgyaltak.

Zelenszkij a találkozók után Aachenbe utazik, hogy átvegye a rangos Nagy Károly-díjat.

Németországot sokan bírálták Ukrajnában amiatt, hogy vonakodik nehézfegyverzetet küldeni Kijevnek az orosz erők elleni harchoz. A mostani segélycsomagja a legnagyobb az invázió kezdete, 2022. február óta.

Zelenszkij németországi útja előtt Rómában és a Vatikánban járt, ahol az olasz vezetők töretlen támogatásukról biztosították Ukrajnát, Ferenc pápa pedig „humanitárius gesztusokra szólított fel a legsérülékenyebb emberek, a konfliktus ártatlan áldozatai javára”.

XS
SM
MD
LG