Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetben a pénzmosás elleni román hivatal vezetője


Bilincsben viszik el Laurentiu Barangát
Bilincsben viszik el Laurentiu Barangát

Csütörtökön lemondott, vasárnap már őrizetbe is vették a román pénzmosás ellenes hivatal volt vezetőjét. Laurentiu Barangát érettségi bizonyítványa meghamisításával gyanúsítják.

Laurentiu Barangát vasárnap hajnalban vették 24 órára őrizetbe, miután házkutatást tartottak nála. Az ügyészség vádja szerint meghamisította 1999-ben szerzett érettségi bizonyítványát, mert nem tudta igazolni, hogy azt valós tanulmányi eredmények alapján szerezte – írta az MTI.

Laurentiu Barangát szeptemberben nevezték ki a pénzmosás ellenes hivatal élére, de 2012 óta már több magasabb funkciót is betöltött. Felsőfokú végzettsége körül is akadnak kérdőjelek, az Alexandru Ghica Egyetem ugyanis arról lett hírhedt, hogy állítólag úgy állított ki politikusoknak és más magas rangú vezetőknek oklevelet, hogy az érintettek valójában nem jártak kurzusokra és szemináriumokra.

Miniszterelnöki magyarázkodás

A férfi korábban volt az államtitkokat kezelő hivatal igazgató-helyettese, mi több, 2016-tól tagja a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak.

Az ügy súlyosságát jelzi, hogy megszólalt Ludovic Orban kormányfő is, akit arról kérdeztek, miként fordulhatott elő, hogy Laurentiu Barangát ilyen fontos pozícióra nevezték ki.

A miniszterelnök a Szabad Európa román részlegének összefoglalója szerint azzal érvelt, hogy a férfi látszólag minden követelménynek megfelelt és amint kiderült, hogy csalhatott, azonal lemondásra szólította fel.

Ludovic Orban hangsúlyozta, hogy Laurentiu Barangát átvilágították, ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy elégedetlen az ellenőrzés minőségével. Arról ugyanakkor nem beszélt, tervez-e lépéseket a jelek szerint kifejezetten felületesen elvégzett átvilágításért felelős személyek ellen.

XS
SM
MD
LG