Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Románia robot politikai tanácsadójának máris főhet a virtuális feje


Nicolae Ciucă román miniszterelnök beszél az Ion nevű „politikai tanácsadóval” március 1-jei bemutatóján
Nicolae Ciucă román miniszterelnök beszél az Ion nevű „politikai tanácsadóval” március 1-jei bemutatóján

Nagy felhajtás és világelsőséggel való dicsekvés közepette mutatta be Nicolae Ciucă román miniszterelnök március 1-jén a kabinet ülésén Iont, a mesterséges intelligenciára épülő (AI), új politikai tanácsadóját.

A teljes alakos tükör formájú Ion mély, nyugodt hangon beszélt, miközben kék szöveg gördült a csillogó képernyőn. Ciucă szerint Ion képes lesz információkat gyűjteni a közösségi hálózatokról és a polgárok közvetlen visszajelzéseiből, hogy „valós időben tájékoztassa a kormányt a románok javaslatairól és kívánságairól”.

Múlt heti bemutatása óta azonban Románia mesterséges intelligencia tanácsadója máris viccek céltáblájává vált – azzal vádolták, hogy engedély nélkül használt egy képet. A miniszterelnök új segítőjének léte etikai kérdéseket is felvet az adatok gyűjtésével és felhasználásával kapcsolatban.

A román tudósokból és ipari szakértőkből álló önkéntes csoport által létrehozott Ion elemezni fogja a hozzá beérkező adatokat, hogy a politikusok jobb képet kapjanak a román állampolgárok aggodalmairól és prioritásairól. Egy kormányzati dokumentum szerint az információkat az állami politikai döntések formálására fogják felhasználni.

„Ne lopkodjon képeket!”

A csíkszeredai városháza képviselői azonban – ez Románia egyik legdigitalizáltabb települése – kifogásolták, hogy a kormány az Ion promóciója során engedély nélkül használta fel egy helyi iskola képét.

„Kedves Ion – írták a közép-romániai város önkormányzati dolgozói Facebookon –, mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy tanulmányozza a romániai jogszabályokat és a GDPR előírásait – utaltak az adatvédelemről és a magánélet védelméről szóló uniós szintű jogszabályra –, hogy ne vádolhassák azzal, hogy jogtalanul kisajátította mások munkáját.”

Ion – vagy talán emberi kezelői – gyorsan bocsánatot kért, bár úgy tűnt, hogy nem a mesterséges intelligencia, hanem az ember a hibás: „Kedves Ciugud városháziak, én, Ion még nem készítek videókat. Egy önkéntesekből álló csapat segít nekem, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy megvalósulhasson ez a projekt (…) Elnézést kérek a kialakult helyzetért. A szóban forgó képet levettem, és ígérem, hogy tanultam a tapasztalatból” – szólt a válasz.

Az Ionnal kapcsolatos etikai kérdések túlmutatnak a fotók nem megfelelő felhasználásán. A románok az ion.gov.ro oldalon keresztül léphetnek kapcsolatba Ionnal. Az oldal elegáns, azt hirdeti: „Mi vagyunk Ion” és „Ion úgy képvisel téged, mint egy tükör”. A felhasználók egy szövegmezőbe beírva osztják meg aggályaikat – állítólag a kormánnyal. Úgy hírlik, röviddel indulás után az Ion honlapja lefagyott, de gyorsan megjavították.

A románok Facebookon és Instagramon keresztül is írhatnak, vagy közvetlen üzeneteket küldhetnek Ionnak. Ha aggódnának, hogy üzeneteik eltűnnek a semmibe, Ion megnyugtatja a felhasználókat: „Én képvisellek téged. Jelen leszek a kormányüléseken a nevedben.” Ciucă azt mondta, hogy új tiszteletbeli tanácsadója egyfajta kiberombudsmanként fog szolgálni, és „hangot ad a románoknak”.

Ion most még tanul, de mit kezd majd a tudásával?

Hogy pontosan mit fog kezdeni Ion ezekkel a hangokkal, az a szakértők szerint kérdéses. Az alkotók szerint Ion még tanulási fázisban van, információk tömegét gyűjti össze, de homályos, hogy fogják feldolgozni ezeket az információkat, és mi lesz a véleményüket megosztók személyes adataival.

A Politico című lapnak nyilatkozó Kris Shrishak, az Ír Polgári Szabadságjogi Tanács technológiai munkatársa szerint azt, ahogy az Ion rangsorolja az üzeneteket, „el kell magyarázni a nyilvánosságnak”, és a felhasználóknak óvatosnak kell lenniük a technológiával kapcsolatban.

A Szabad Európa romániai szolgálata által megkeresett szakértők szerint sok kérdés maradt tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy dolgozza fel Ion az információkat. Elmondták, hogy felvilágosítást kértek a fejlesztőktől. Nem akartak hivatalosan nyilatkozni a platform lehetséges hibáiról, amíg nem rendelkeznek további információkkal.

Az etikai kérdéseket félretéve sok román polgár szkeptikus egy olyan országban, ahol mélyen gyökerezik a korrupció. Az új mesterségesintelligencia-eszköz gyorsan a viccek céltáblájává vált.

Bizalmatlan polgárok: „A robot randira hívja a kávéfőzőket”

„Az Ion robot nagyon gyorsan beilleszkedett a kormányba. Már különleges nyugdíjat biztosított magának, épp ma manipulált négy pályázatot a PNRR-ben (Románia helyreállítási és ellenállóképességi terve), bejelentette, hogy 28 regionális kórházat fog építeni, éjszaka pedig a földszinten lévő kávéfőzőket hívogatja és randevúra hívja őket” – viccelődött egy Facebook-felhasználó.
„Most Ion a minisztérium tisztviselőivel pasziánszot és aknakereső játékot játszik. Miután keményen tanul, készen áll majd arra, hogy átvegye a kormány irányítását” – írta egy másik Facebook-kommentelő.

A románok szkepticizmusa érthető, hiszen a politikai instabilitás és a korrupció gyakran inkább szabály, mint kivétel az országban. A Transparency International 2022-es korrupcióindexében Románia az EU legkorruptabb országai közé tartozott. Az Európai Bizottság azonban az év novemberében elismerte, hogy Románia „az igazságszolgáltatás megerősítésére és a korrupció elleni küzdelemre irányuló új jogszabályok, politikák és eszközök révén” előrelépést ért el, és azt mondta, hogy az ország teljesítette az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeit.

A kisebb fennakadások ellenére Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy szerinte Ion világpremierje sikeres volt.

„Több mint 150.000 román állampolgár lépett be az ion.gov.ro projekt weboldalára – mondta –, és több mint háromszáz kutató regisztrált önkéntesként a projektben.” A platformot a kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium irányítja, a romániai technológiai és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok pedig vezető szerepet vállalnak benne.

Romániában élénk és magasan képzett dolgozókat alkalmazó technológiai ágazat működik, amelyet néha Kelet-Európa Szilícium-völgyének is neveznek. Az informatikai szakemberek számát tekintve Románia Európában az első, a világon pedig a hatodik helyen áll az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzetközi Kereskedelmi Hivatala szerint. A számos nemzetközi technológiai vállalatnak – köztük az Amazonnak, a Hewlett-Packardnak, az IBM-nek, a Microsoftnak és az Oracle-nek – otthont adó országban egy nemrégiben készült tanulmány szerint 2022-ben kilencmilliárd euró (9,6 milliárd dollár) bevételre tett szert az IT-szektor.

A bemutatón Ciucă felkérte Iont, hogy mondjon néhány szót. „Helló! Te adtad nekem az életet – válaszolt engedelmesen Ion. – A nekem szóló üzenetek rólunk, románokról készült portrét adnak. Tanítsatok meg románnak lenni! Mit kell tudnom Romániáról?”

A válaszok talán nem mindig olyanok, amelyeket a román politikusok hallani akarnak. „Jó lenne, ha Ion lenne a miniszterelnök, és maga mellé venné Ciucăt robotnak” – viccelődött egy Facebook-felhasználó.

Szöveg: Adrian Ardelean és Dora Vulcan.
XS
SM
MD
LG