Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Románia választott, öt párt került a parlamentbe, köztük van az RMDSZ is


Egy férfi a bukaresti szavazóhelyiségben adja le a voksát a 2020. december 6-i parlamenti választások idején.
Egy férfi a bukaresti szavazóhelyiségben adja le a voksát a 2020. december 6-i parlamenti választások idején.

A szavazatok 95%-os feldolgozottságnál a Marcel Ciolacu vezette Szociáldemokrata Párt győzelme körvonalazódik a romániai parlamenti választásokon. Rekordot hozott a vasárnapi megmérettetés, a mintegy 18 millió szavazásra jogosult állampolgár mindössze 31,84%-a adta le voksát. Az erdélyi magyarságot képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek sikerült megszereznie a szavazatok több mint 6%-át, ezzel képviselői és szenátorai bejutottak a parlamentbe.

A magyar érdekképviselet

Már a voksolás első óráiban látszott, hogy óriási érdektelenség övezi a választásokat. Székelyföldön több magyar megyében is lényegesen kevesebben szavaztak, mint a szeptemberi helyhatósági választásokon.

A szülőfalujában voksoló Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arra kérte a magyar szavazókat, hogy “ha dühösek is, menjenek el a választásokra”. Déluránra meg is lódult a választási kedv a magyarlakta településeken. Több erdélyi településen az országos átlagnál nagyobb volt a részvétel. Az Összmagyar Lista, melyen szerepeltek az Erdélyi Magyar szövetség jelöltjei is, megszerezte a szavazatok hat százalékát.

Az urnazárást követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megköszönte a választók bizalmát.

“Bár még várnunk kell a végleges eredményeket, az eddig ismert részvételi adatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy az RMDSZ az elkövetkező négy évben biztosítja az erdélyi magyarok képviseletét. A köszönet elsősorban a magyar közösséget, szavazóinkat illeti ezért az eredményért. Köszönet tehát a magyar embereknek!

Az online sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a választóknak sikerült legyőzni a vírustól való félelmüket és a felgyülemlett dühöt, ez utóbbit pedig szavazással próbálták levezetni. Kelemen Hunor szerint nagyon fontos, hogy még idén megalakuljon az új kormány és elfogadják az ország jövő évi költségvetését.

A kormányalakítással kapcsolatban kifejtette: szerinte legalább 55 százalékos többséggel rendelkező, jobboldali kormánykoalíció megalapítását szükséges. Mint mondta, az RMDSZ még nem kapott felkérést, hogy vegyen részt a kormányban, erről a végleges eredmények után tárgyalnak.

A nyertes és a nagy vesztes

A nem végleges eredmények szerint a 1991-ben Ion Iliescu által alapított Szociáldemokrata Párt (PSD) szerezte meg a szavazatok 30%-át. Elemzők szerint a 2020-as választás nagy vesztese a Ludovic Orban Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a voksok 25%-át kapta. Az USR PLUS 15% körüli támogatottságot mondhat a magáénak.A Dacian Ciolos és Dan Barna vezette alakulat a 2019-es európai parlamenti választások előtt jött létre, és a korrupció felszámolását tűzte zászlajára.

A parlamenti választások nagy meglepetését az AUR, a Szövetség Románia Egyesüléséért szerezte. A George Simion vezette alakulat elsődleges célja minden román egy nemzetben való egyesítése. A választásokon 8% körüli eredményt elérő szövetség – a választási eredmények alapján – nagy népszerűségnek örvend a határon kívül élő románok körében.

Az MTI tudósítása szerint Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százaléka. Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás 265 ezren voksoltak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Csata Orsolya

    Csata Orsolya Csíkszeredában él, több, mint 25 éve dolgozik a sajtóban, jelenleg szabadúszóként. Nagyon szereti a helyet, ahol él, érdekli minden, ami az embert "mozgatja", vezérli, befolyásolja.

XS
SM
MD
LG