Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romániában a főügyész vizsgálódik a két ember halálát okozó töltőállomás-robbanás ügyében


A sérültek között 39 tűzoltó és négy rendőr volt, kilenc ember állapota súlyos. 2023. augusztus 26.
A sérültek között 39 tűzoltó és négy rendőr volt, kilenc ember állapota súlyos. 2023. augusztus 26.

A román főügyészség vizsgálatot indított a Bukarest melletti üzemanyagtöltő állomáson augusztus 26-án történt két robbanás ügyében. Korrupcióellenes ügyészek vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint a hatóságok tudtak arról, hogy az állomás illegálisan működik.

A háztartási gépekhez és egyes járművekhez cseppfolyósított autógázt (LPG) árusító állomás engedély nélkül működött Crevediában, a Bukaresttől mintegy húsz kilométerre északkeletre fekvő településen.

Az 56 sérültből, akik közül sokan súlyosan megégtek, 39 a tűzoltó és négy a rendőr – mondta Raed Arafat, a sürgősségi osztály vezetője. Kilenc embernek súlyos az állapota.

Tizenkét égési sérültet Belgiumba, Olaszországba, Németországba és Norvégiába vittek gyógykezelésre az EU polgári védelmi mechanizmusa keretében – mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a médiának. A külföldre szállított égési áldozatok közül ketten nepáli állampolgárok, akik legálisan dolgoztak Romániában – tette hozzá.

Az első robbanást augusztus 26-án késő délután a hírek szerint egy cigaretta okozta, miközben az LPG-gázt nem megfelelő gumicsövön keresztül fejtették át az egyik tartályból a másikba. A második, sokkal erősebb detonáció később történt, amikor a mentőosztagok és a tűzoltók már küzdöttek a lángokkal.

Több mint háromezer embert evakuáltak a környékről.

A Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) szerint az állomást hivatalosan bezárták, miután 2020 októberében visszavonták a környezetvédelmi engedélyét.

A román vészhelyzeti főfelügyelőség (IGSU) szerint az LPG-rendszer 2011-ben megkapta a tűzbiztonsági engedélyt, de 2020 júliusában elvették tőle, miután szabálytalanságot észleltek.

Az állomás, amely Ionut Doldureáé, a Bukaresttől mintegy 170 kilométerre délnyugatra fekvő Caracal polgármesterének fiáé, bezárása után is – a szomszédok többszöri panasza ellenére – folytatta az illegális működést.

A közvéleményt felháborították a korrupciós vádak, amelyek szerint az állami felügyelet elhanyagolta a biztonsági előírások betartatását.

A Román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy hét különálló állami intézményt, köztük a crevediai városházát és a vészhelyzeti főfelügyelőséget is értesítették a tűzoltók arról, hogy az állomás törvénytelenül működik, de semmilyen intézkedés nem történt.

XS
SM
MD
LG