Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romlanak a munkanélküliségi statisztikák, Kína ezért inkább felhagy a közlésükkel


Kínai gyári munkások 2012. augusztus 27-én
Kínai gyári munkások 2012. augusztus 27-én

Augusztustól beszüntetik a korcsoportok szerinti munkanélküliségi statisztikák közzétételét, miután az utóbbi hónapokban rendre kedvezőtlen hírek érkeztek a világ második legnagyobb gazdaságából.

A legutóbbi adatok szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedése elmaradt a várakozásoktól, a 16 és 24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája pedig júniusban 21,3 százalékkal rekordot döntött.

A nemzeti statisztikai hivatal arról számolt be kedden, hogy a továbbiakban nem fogják nyilvánosságra hozni a korcsoportok szerinti foglalkoztatottsági adatokat, ugyanis „tovább kell javítani és optimalizálni a munkaerő-felméréseket”.

„Augusztustól felfüggesztésre került a fiatalokra és egyéb korcsoportokra vonatkozó munkanélküliségi adatok közlése országszerte” – jelentette be a szervezet szóvivője.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen válaszokat ad Kína a gazdasági kihívásokra?

Ting Lu, a Nomura közgazdásza hangsúlyozta, hogy a lépés tovább gyengítheti a nemzetközi befektetői bizalmat a kelet-ázsiai ország iránt.

A kínai közösségi oldalakon sokan szkeptikusak voltak az intézkedés pekingi indoklásával kapcsolatban. „Megoldható-e a probléma azzal, hogy betömöd a szádat és bekötöd a szemed?” – tette fel a kérdést egy felhasználó.

Júliusban a teljes munkanélküliség a hivatalos számok szerint 5,3 százalékra emelkedett az előző havi 5,2 százalékról.

Ehhez kapcsolódóan: „A Nyugat legnagyobb hibája, hogy nem vette észre, hogy a kínai kommunisták valódi kommunisták” – interjú Chenggang Xu közgazdásszal

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója több diákot is megkérdezett. Egyikük azt mondta, hogy rendkívüli szorongással tölti el a helyzet, aggódik amiatt, hogy nem fog munkát találni.

Bizonyos elemzők a kínai gazdasági fellendülés elősegítése érdekében nagyszabású ösztönzőcsomagot sürgetnek a jelenlegi célzott intézkedések helyett.

A kiskereskedelmi forgalom éves szinten mindössze 2,5 százalékkal bővült júliusban, ez alatta van mind a 3,1 százalékos júniusi adatnak, mind a szakértői becsléseknek. Csökkent az ipari termelés növekedése is, az előző havi 4,4-ről 3,7 százalékra.

Ehhez kapcsolódóan: Kínában rekordot dönt a népességcsökkenés

Sokan úgy vélik, hogy Kína így nem tudja majd elérni az idénre kitűzött ötszázalékos növekedési célokat. Az első és a második negyedév között csak 0,8 százalékos GDP-emelkedést regisztráltak az országban.

A kínai kormány nemrég húszpontos tervet mutatott be a lakossági fogyasztás felpörgetése érdekében. A vezetés ezzel párhuzamosan figyelmeztetett, hogy a gazdaság „új kihívásokkal és nehézségekkel” néz szembe, illetve „rejtett veszélyekkel” különböző kulcsfontosságú területeken.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG