Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rothadó paprikás kiállítással a koronavírus ellen


Olufela Omokeko
Olufela Omokeko

Megromló élelmiszerekkel hívja fel a figyelmet a távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartására egy nigériai művész. Az első hullám lezárása miatt az élelmiszerek nem jutottak el az emberekhez.

A nigériai művész gondosan elrendezi a friss paprikákat a csupasz szobában fellógatott deszkákra. Ahelyett, hogy fűszerként használná fel őket, az alkotásával arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy tartsák be azokat az intézkedéseket, amellyel megállíthatják a koronavírus terjedését.

A táblákra applikált piros, sárga és zöld paprikák, valamint a hálóra felfüggesztettet paradicsomok a kiállítás alatt fognak megrothadni Lagosban, ezzel az előző évi lezárás alatti élelmiszerpazarlásra szeretné felhívni a figyelmet a 30 éves művész.

„Ezt a művészi teret azért hoztam létre, hogy a szűkösséget tükrözzem, azt a számos kihívást, amelyet a világjárvány korai szakaszában tapasztaltunk”– mondja Olufela Omokeko.

Olufela Omokeko kiállítása, Lagos, Nigéria. 2021. február 1.
Olufela Omokeko kiállítása, Lagos, Nigéria. 2021. február 1.

Éheztek, pedig volt élelmiszer

A lezárások tavaly március végétől május elejéig tartottak Lagosban, Nigéria kereskedelmi központjában, és a fővárosban, Abujában. Az utazási korlátozások következtében megtört az ellátási lánc, ami az országban széleskörű éhezéshez vezetett, miközben az élelmiszerek a mezőn vagy a raktárakban mentek tönkre.

„Nem akarom, hogy visszatérjünk ehhez, ezért az egyetlen tanácsom az, hogy viseljék a maszkot, hogy elkerülhessünk egy újabb lezárást”- tette hozzá.

A közegészségügyi tisztviselők többször is figyelmeztették a nigériaiakat, amiért nem tartják be a távolságtartás és a maszkviselés szabályait. Többen az állukat takarják el maszkkal az orruk és a szájuk helyett.

Omokeko abban bízik, hogy a rothadó paprikákból szivárgó folyadék és a bűz kellő figyelmeztetés lesz arra, hogy mi történhet, ha nem tartják be a biztonsági javaslatokat.

„Nem pazarolom az anyagot” – mondta, majd hozzátette „azért használom fel, hogy növeljem az emberek tudatosságát”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG