Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

RTL: Hamis adatokat tölthetnek fel a KRÉTA rendszerbe is a tanárhiány miatt


A kép illusztráció, a várpalotai Várkerti Általános Iskola sztrájkoló tanárai szerepelnek rajta 2023. január 23-án
A kép illusztráció, a várpalotai Várkerti Általános Iskola sztrájkoló tanárai szerepelnek rajta 2023. január 23-án

Egy ottani tanár szerint olyan szintű a tanárhiány egy szigetszentmiklósi iskolában, hogy valótlan adatokat tölthetnek fel az állami KRÉTA rendszerbe is az RTL tájékoztatása szerint.

„Testnevelő tanár tartott például fizikaórát, vagy éppen énektanár magyart. Mással foglalkoznak, előveszik a tankönyvet, és azt mondják, hogy olvassatok ebből” – mondta el az RTL Híradójának egy érintett szülő név nélkül egy szigetszentmiklósi iskola tanárhiányának következményeiről.

Az érintett intézmény a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnázium. Már az előző tanév végén is keresett az iskola többek között fizika, biológia, matematika, angol, rajz és kémia szakos tanárt és tanítót is.

Egy, a műsornak nyilatkozó ottani pedagógus szerint olyan szintű a tanárhiány, hogy a KRÉTA általános adminisztrációs rendszerben is hamisítják az adatokat, noha ő is megerősítette, hogy nem a megfelelő szakosok próbálták elosztani egymás között a hiányzó tanárok óráit.

„Minden óra úgy van elkönyvelve a KRÉTA-ban, mint ha teljesen rendben volna, és minden óra szakszerűen lenne megtartva” – tette hozzá.

Elmondása szerint különösen a státusztörvény elfogadása után romlott igazán a helyzet az iskolában, szeptemberben volt, akinek mintegy ötször változott az órarendje. A biológiafakultációsoknak például egy másik iskolába kell átjárniuk tanulni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG