Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rubljov Szentháromság-ikonja 49 évre átkerült az orosz ortodox egyházhoz


Orosz ortodox hívő hajol meg a történelmi ikon előtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2023. június 4-én
Orosz ortodox hívő hajol meg a történelmi ikon előtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2023. június 4-én

A leghíresebb orosz ikon – Andrej Rubljov Szentháromság-ikonja – hivatalosan is átkerült 49 évre az orosz ortodox egyház használatába, hiába tiltakozott a lépés ellen az orosz múzeumi közösség.

Az átadásról szóló dokumentumot az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka és Olga Ljubimova kulturális miniszter írta alá. Az ikont áprilisban már átvitték az állami Tretyjakov galériából a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba.

Múzeumi tisztviselők és tudósok ellenezték az ikon áthelyezését, mondván: a mikroklíma változásával és az átvitellel óhatatlanul járó rezgések károsítanák a csaknem hatszáz éves, világhírű alkotást.

Az ikon átadása Vlagyimir Putyin orosz elnök gesztusa. Sokan a Kreml és az egyház közötti szövetség megszilárdításaként magyarázzák az ukrajnai háború időszakában.

Kirill pátriárka „történelmi eseményről” beszélt. Azt mondta, az ikon átadása annak jelképe, hogy „az ország ma más időben, más korban él. Elmúlt – reméljük, visszavonhatatlanul – az az idő, amikor a kegytárgyakat eltávolították a templomokból, és eljött az az idő, amikor visszaadják őket, még akkor is, ha nagy kulturális, történelmi értékkel bírnak” – fogalmazott.

Az ikon formális tulajdonosa továbbra is a kulturális minisztérium, a 49 évre kötött szerződés azonban a moszkvai patriarchátus illetékese szerint meghosszabbítható. A Moszkva könyéki történelmi Aranygyűrű részét képező híres Szentháromság–Szergij-kolostorban fogják őrizni.

Andrej Rubljov XV. század elején festett Szentháromsága a középkori orosz ikonfestészet remekműve, és azon kevés orosz ikonok egyike, amely a világ művészeti emlékei között szerepel. 2022 nyarán már megjárta a Szentháromság–Szergij-kolostort, az alapító tiszteletére rendezett ünnepségre küldték. A Tretyjakov képtár munkatársai, kutatók és restaurátorok már akkor kifogást emeltek, az állagmegőrzésért és az ikon biztonságáért aggódtak.

Később kiderült, hogy jogosan: az ereklye visszaadása után a szakértők 61 sérülést találtak rajta. Ezekért szerintük az okolható, hogy hiányoztak a megfelelő feltételek a Rubljov-ikon helyes tárolásához.

XS
SM
MD
LG