Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették beosztásából Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét


Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2021. június 8-án
Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2021. június 8-án

A felmentés okát nem közölte a Honvédelmi Minisztérium, csupán annyit, hogy az altábornagy „a haza szolgálatát más területen fogja folytatni”. Helyére a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli, NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romuluszt. Az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közönyben.

A minisztérium közleménye szerint Ruszin-Szendi altábornagy „komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében”.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt 2021-ben nevezte ki Áder János akkori államfő a Honvéd Vezérkar élére. Előtte az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. Kinevezése a Honvéd Vezérkar élén eredetileg 2026. május 31-ig szólt.

Ehhez kapcsolódóan: Mindenki az életéért küzdött, menekülni akart, de volt, aki bombát szerelt a repülőn

A minisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a lövész végzettségű Böröndi Gábor harmincéves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, és részt vett európai, valamint Európán kívüli NATO-műveletben is. Böröndi altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, a NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarifőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, jelenleg pedig Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Az új vezérkari főnök kiemelt feladata az eddigiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezetikultúra-változtatás folytatása és a modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása – áll a közleményben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG