Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyosbodó járvány, egyre népszerűtlenebb óvintézkedések


Ezer fölé emelkedett Magyarországon az új koronavírusos esetek száma, miközben szerte Európában egyre súlyosabb a járvány. A védekezést több országban akadályozzák a járványügyi korlátozások miatt kitört tiltakozások, Londonban a rendőrséggel is összecsaptak a lezárások ellen tüntetők.

Vasárnap reggelre 1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez az eddigi legmagasabb napi esetszám-emelkedés, ami alapján járvány második hulláma jóval súlyosabbnak ígérkezik, mint a tavaszi első hullám. Az elmúlt 24 órában a vírus 8 halálos áldozatot követelt, így az év eleje óta 683 főre emelkedett az elhunytak száma.

A kínai Wuhanból indult járvány világszerte eddig mintegy 30,6 millió embert fertőzött meg (legalábbis ennyi embert diagnosztizáltak, a valós fertőzésszám ennél jóval magasabb lehet). A halálozások száma pedig az egymilliót is megközelítette, 2019-óta 955 000 millióan haltak meg bizonyítottan a COVID betegség következtében.

Rekord esetszámok Magyarországon is

Mint korábban írtuk, a magas esetszám ellenére a magyar kormány nem rendelt el újra járványügyi veszélyhelyzetet és nem jelentett be a tavaszihoz hasonló korlátozásokat. Orbán Viktor ezt a döntést a múlt héten a nemzeti konzultáción adott válaszokkal indokolta. Egyelőre ezért csak olyan óvintézkedéseket jelentettek be, mint a kötelező lázmérés az iskolákban, a szórakozóhelyek bezárása este 11 után, kötelező maszkviselés a nyilvános helyeken valamint látogatási tilalom a kórházakban és idősotthonokban. Szintén meghosszabbították a tavaszi hiteltörlesztési moratóriumot a rászoruló adósok és a nagy veszteséget elszenvedett cégek számára.

Hétfőtől tovább szigorít a MÁV-Start és a Volánbusz is a maszkhasználaton, így azt már nem csak a járműveken, de a megállókban is kötelező lesz hordani. Az MTI szerint ez minden 6 évesnél idősebb utasra vonatkozik, aki nem tartja be a rendeletet, nem utazhat, miként azok sem, akik nem a rendeletben előírt módon viselik az orrot és a szájat eltakaró maszkot (és nem sálat vagy kendőt, mert azok már nem elegendőek).

100 ezer lakosra vetítve az elmúlt napokban Magyarországon volt az egyik legerősebb a járvány felfutása Európában, Spanyolország Franciaország, Csehország, Luxemburg és Málta után. A járvány rekordokat dönt Csehországban, Lengyelországban és Franciaországban is, utóbbi államban pénteken 13 ezer új esetet észleltek.

Kevesebb kórházi ágyat tartanak fenn Németországban

Németországban a fertőzésszám emelkedése ellenére egyre kevesebb intenzív kórházi ágyat tartanak fenn a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) német lap szerint.

Baden-Württemberg tartomány kormánya a héten elrendelte, hogy a kórházakban az eddigi 35 százalék helyett csak az intenzív ágyak 10 százalékát kötelező fenntartani a Covid-19 súlyos eseteinek – emlékeztetett az MTI.

Berlinben már június óta 10 százalékon van a koronavírus-járvány miatt ellátásra szoruló betegeknek fenntartott ágyak aránya az intenzív osztályokon, Alsó-Szászországban pedig július közepe óta.

Bajorországban és Brandenburgban nyár eleje óta nincs is ilyen kvóta. Hamburgban augusztusban szüntették meg, Szász-Anhaltban szeptember elején.

Több országban is tüntettek a lezárások ellen

A közelmúltban több orvos is arra figyelmeztetett, hogy a járványügyi intézkedések lazulása miatt újra berobbanhat a járvány, ezért újra szigorú korlátozásokra lenne szükség. A lezárások azonban egyre nagyobb ellenállásba ütköznek, a politikusok ezért vonakodnak az új óvintézkedések bevezetésétől.

Szombaton Londonban erőszakossá vált egy a járványügyi szabályok elleni tüntetés, amit azután hirdettek meg, hogy Sadiq Khan polgármester azt mondta, a járvány erősödése miatt szükség lehet kijárási tilalom bevezetésére és a kocsmák korai bezárására. Korábban a brit kormány megtiltotta a 6 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, és súlyos, akár 10 ezer fontot is elérő bírságot kaphat az, aki pozitív koronavírus-teszt után nem marad karanténban. Nagy-Britanniában szeptemberben szintén rekordot döntött a COVID-fertőzések száma, a napi esetszám 4332-re emelkedett. Eddig a szigetországban járt Európában a legtöbb halálesettel a járvány, eddig összesen 41 821 életet követelt a vírus.

Bukarestben szintén több százan tüntettek a járványügyi korlátozások, többek között a kötelező iskolai maszkviselés és távolságtartás miatt. A román iskolák többféle intézkedést is bevezettek, több helyen az osztálytermeket igyekezték vírusbiztossá tenni, máshol online tanítás kezdődött.

Franciaországban, ahol tavasszal is rendkívül súlyos volt a járvány, a kormány a második hullám során részben újra bevezette a tavasszal is alkalmazott protokollt, betiltották például a nyilvános rendezvényeket. Akadnak viszont kivételek, engedélyezték például a Tour de France kerékpárverseny utolsó szakaszának megtartását, ami Párizs belvárosában, a Champs Elysées-n ér majd véget.

XS
SM
MD
LG