Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Saját gépén repült a világűr peremére a brit milliárdos


Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója, amikor megemlékeztek a vállalat első kereskedési napjáról a New York-i tőzsdén 2019. október 28-án
Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója, amikor megemlékeztek a vállalat első kereskedési napjáról a New York-i tőzsdén 2019. október 28-án

Richard Branson azt mondta, a repülés célja az űrturizmus fellendítése. Cége, a Virgin Galactic 2022-től tervezi a rendszeres kereskedelmi repülések megkezdését. A brit milliárdos, valamint a világ leggazdagabb embere, az Amazon alapítója, Jeff Bezos és a SpaceX alapítója, Elon Musk egymásra licitálva haladnak a „milliárdosok űrversenyében”.

A repülésen, amelyet élőben közvetített a milliárdos kereskedelmi űrutazással foglalkozó cége, a Virgin Galactic, maga Branson is részt vett. A rakétahajtású VSS Unity összesen hat emberrel a fedélzetén az új-mexikói Spaceport America bázisról szállt fel, körülbelül 15 kilométeres magasságban levált a hordozórepülőről, majd a hangsebesség háromszorosára gyorsulva 80 kilométeres magasság fölé emelkedett.

Ebben a magasságban a gépen tartózkodó hat ember – Bransont, a Virgin három alkalmazottja, valamint két pilóta – perceken át megtapasztalhatta a súlytalanságot, és a Föld görbületét is szemügyre vehették.

A visszautat siklásban tették meg, majd az élő közvetítés tanulsága szerint sikeresen landoltak ugyanazon az új-mexikói bázison, ahonnan felszálltak.

A Virgin Galactic 2022-től tervezi a rendszeres kereskedelmi repülések megkezdését. Jeff Bezos július 20-án repülhet egy a cége, a Blue Origin által épített gépen, Musk pedig szintén idén hajtana végre repülést űrhajójával, a Dragonnal.

XS
SM
MD
LG