Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közmeghallgatás a köz nélkül Gödön: mindenki elmondhatta a véleményét – telefonon


Samsung-akkumulátorgyár Gödön
Samsung-akkumulátorgyár Gödön

A lakosság jelenléte nélkül tartottak közmeghallgatást Gödön június 19-én a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővülése kapcsán, kihasználva a kormánydöntést, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok, hatóságok „az érintett személyek megjelenése nélkül” tarthassanak közmeghallgatást.

A közmeghallgatás részleteit kitűző Pest megyei önkormányzat hirdetményében arra kérik a lakosságot: „Véleményét maximum három percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amennyiben három percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot.”

Lehetett kérdéseket küldeni e-mailben is. Azt ígérik, hogy az illetékesek június 26-án délelőtt 10 órától élő YouTube-közvetítésben válaszolnak a kérdésekre.

Ehhez kapcsolódóan: Akkumulátorgyárak: Nem akar újabb botrányos közmeghallgatást a debreceni polgármester

Azért nem a helyi önkormányzat, hanem a Pest megyei tartja a Samsung-gyárral kapcsolatos közmeghallgatást Gödön, mert a kormány 2020-ban – közigazgatásilag kiszakítva a területet a városból – létrehozta az ország első különleges gazdasági övezetét.

A Mérce cikkében emlékeztet arra, hogy Gödön legutóbb januárban volt közmeghallgatás a Samsung-gyár bővítéséről. Akkor a helyiek még személyesen tehették fel kérdéseiket, és miután a helyi civilek felsorolták, milyen szabályokat sértett meg az üzem éveken át, a gödiek a gyár bezárását követelték.

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a kínai Huayou Cobalt Ácson építi fel első európai üzemét mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz. A miniszter szerint kilencszáz új munkahelyet hoznak létre a beruházással.

A Szabad Európa folyamatosan beszámol az akkumulátorgyárak építése körüli vitákról vagy saját anyagokkal, vagy úgy, hogy független vidéki szerkesztőségek tudósításait, riportjait közli a témában.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG