Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sándor Judit bioetikus: Az, amit Karsai Dániel tett, példa nélküli; ezt így kell


Sándor Judit bioetikus
Sándor Judit bioetikus

A Szelfi vendége foglalkozott orvosetikával, műhibaperekkel, alkotmányjoggal, adatvédelemmel. Volt gyakorló ügyvéd, részt vett nemzetközi kutatásokban és nemzetközi szervezetek munkájában, most pedig a Közép-európai Egyetem, a CEU tanára. Sándor Judit bioetikust független szakértőként kérdezte Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, amikor a méltó halálért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel beadványát tárgyalta. Erről is beszélt podcastunkban, de szó volt a bioetikáról, az életvégi döntésekről, az emberi méltóság fontosságáról és arról is, hogyan élte meg a CEU és az Orbán-kormány konfliktusát, az egyetem Bécsbe költözését.

Néhány gondolat a beszélgetésből:

A bioetika egy viszonylag új keletű diszciplína, az orvosetikát is magában foglalja, de annál jóval szélesebb, az élettudományok etikai jogi kérdéseivel is foglalkozik.

A halál tabusítása részben abból fakadhat, hogy az emberek sokszor nem élik át, hogy rendelkezhetnek a saját sorsukról. Ha valaki autonóm módon éli az életét, ahhoz az is hozzátartozik, hogy miképpen fejezi be.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a méltó halálért küzdő Karsai Dániel beadványa ügyében nem pótolhatja azt a döntés, amelyet a magyar parlamentnek kellene meghoznia széles körű konzultáció alapján.

Azokban az országokban, ahol az aktív eutanázia vagy az orvos által asszisztált öngyilkosság megengedett, kiemelt helyen szerepelnek az ALS-betegek, akik számára az önrendelkezés képességének elvesztése traumatikus.

Az orvostársadalomnak kulcsszerepe lenne az életvégi döntésekről folyó társadalmi vitában.

A teljes interjút itt nézheti meg:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, azt ide kattintva teheti meg:

Sándor Judit bioetikus: Az, amit Karsai Dániel tett, példa nélküli; ezt így kell
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:53:48 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG