Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sárga csillagot visel Izrael ENSZ-nagykövete, a Jad Vasem bírálta érte


Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete sárga Dávid-csillagot visel Soha többé felirattal a Hamász ámokfutásában elhunytak tiszteletére az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. New York, 2023. október 30.
Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete sárga Dávid-csillagot visel Soha többé felirattal a Hamász ámokfutásában elhunytak tiszteletére az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. New York, 2023. október 30.

Izrael ENSZ-nagykövete hétfőn sárga csillagot tűzött a mellkasára, amikor a Biztonsági Tanácsban mondott beszédet. Provokatívan azt ígérte, hogy mindaddig magán viseli, amíg a testület tagjai el nem ítélik a Hamász rémtetteit.

A Jad Vasem egyből bírálta a nácik által megszállt Európában a zsidók elnyomásának jelképévé vált kitűzőt. A Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága arra kérte a nagykövetet, hogy a sárga csillag helyett viselje inkább az izraeli zászlót.

A nagykövet, Gilad Erdan hétfőn elítélte a Biztonsági Tanácsot, amiért „hallgatott”, miután a Hamász palesztin fegyveresei október 7-én példa nélküli gyilkos támadásokat követtek el Izrael ellen.

„Néhányan önök közül semmit sem tanultak az elmúlt nyolcvan évben – mondta. – Néhányan önök közül elfelejtették, miért hozták létre ezt a testületet.”

A mélyen megosztott, tizenöt tagú tanács egyetlen határozatot sem fogadott el az Izrael és a Hamász között több mint három hete folyó háborúról.

„Szóval emlékeztetem önöket. Ettől a naptól kezdve minden alkalommal, amikor rám néznek, eszükbe jut, mit jelent a hallgatás a gonosszal szemben” – tette hozzá.

„Ahogy a nagyszüleim és több millió zsidó nagyszülei, mostantól a csapatommal mi is sárga csillagot fogunk hordani – közölte, és felállt, hogy felragasszon egyet az öltönyére Soha többé felirattal.

Erdan azt mondta, hogy „a büszkeség jelképeként” fogja viselni a csillagot.

„Addig hordjuk ezt a csillagot, amíg fel nem ébrednek, és el nem ítélik a Hamász rémtetteit.”

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

„Megalázza a holokauszt áldozatait”

A Jad Vasem elnöke, Dani Dajan azt mondta, sajnálja a New York-i izraeli küldöttség lépését.

„Ez a tett megalázza a holokauszt áldozatait, valamint Izrael államot” – írta Dajan héber nyelvű bejegyzésében X-en, a korábbi Twitteren.

„A sárga csillag a zsidó nép tehetetlenségét és kiszolgáltatottságát jelképezi. Ma már független államunk és erős hadseregünk van. Mi vagyunk az urai a saját sorsunknak. Ma a hajtókánkra kék-fehér zászlót tűzünk, nem sárga csillagot.”

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök a holokauszt óta a zsidó nép elleni legrosszabb dolognak nevezte az október 7-i merényleteket, amelyekben izraeli tisztviselők szerint 1400 embert öltek meg.

A Biztonsági Tanács hetek óta megosztott a háború és hatásai miatt, négy határozattervezetet is elutasított a konfliktusról.

Néhány szöveg elfogadását az Egyesült Államok, Izrael közeli szövetségese akadályozott meg, mivel nem tettek említést Izrael jogáról a védekezésre.

A tervezetet, amelyet az amerikaiak terjesztettek elő, mindenekelőtt Oroszország és Kína gátolta, mert nem hívott fel egyértelműen tűzszünetre.

Hogy kijusson a zsákutcából, az ENSZ Közgyűlése múlt pénteken nagy többséggel elfogadta azt a nem kötelező erejű határozatot, amely „azonnali humanitárius fegyverszünetet” kért, de a Hamász említése nélkül.

Izrael Erdanon keresztül elutasította a szöveget, mondván, hogy „aljasságként kerül a süllyesztőbe”.

A Biztonsági Tanács hétfői ülésén több felszólaló kiemelte – miközben elítélte a Hamász támadásait –, hogy a palesztinok milyen árat fizetnek a Gázai övezetben, ahol a Hamász-irányítású egészségügyi minisztérium szerint több mint 8300 embert öltek meg.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének vezetője szerint Gáza ostroma lakosainak kollektív büntetésével egyenértékű.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG