Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tűzhöz közel: Sárhegyi István az űrbe repíti a Fidesz-kormány


A tűzhöz közel: Sárhegyi István az űrbe repíti a Fidesz-kormány
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:23 0:00

2017-ben még semmit sem tudott az űriparról. 2024-ben már a kormánnyal és Mészáros Lőrinc egykori jobbkezével, Jászai Gellérttel műholdat lőnének fel. Sárhegyi István szerint sikereit nem a Fidesz-közeli ügyvéd szüleinek köszönheti. Mindeközben ő is az apja ügyvédi irodájában dolgozik.

2021-ben 9 milliárdot szán a kormány a magyar űripar fejlesztésére. A Nemzeti Űrstratégia megalkotásának és a nemzeti űripar fejlesztésének egyik mozgatórugója Sárhegyi István. A 26 éves jogász-közgazdász végzettségű üzletember 2017-ben ismerkedett meg az űrszektorban rejlő lehetőségekkel a Nemzetközi Űregyetemen. Azóta meredeken ível a pályája. Az első magyar geostacionárius műholdas és a Pille sugárzásmérő eszközt gyártó cégbe is bevásárolta magát. A jogász családból jövő Sárhegyi István édesapja a Nemzeti Választási Bizottság delegáltja volt évekig, édesanyja pedig Habony Árpád első médiacégeinek megalapításában segédkezett.

Sárhegyi István, a fiatal, űrtechnológiában utazó üzletember szülei szorosan kötődnek a Fidesz-kormányhoz. Az édesanyja, Bártfai Beatrix ügyvédként az államnak és korábban Habony Árpádnak is dolgozott. Évekkel ezelőtt részt vett az Orbán Viktor háttérembereként ismert Habony médiacégeinek az alapításában is. Édesapja Sárhegyi Zoltán jogász, aki évekig a Fidesz delegáltja volt a Nemzeti Választási Bizottságban.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda százmilliós megbízásokat nyert el különféle állami szereplőktől, de a szülők más cégei is kaptak állami megbízásokat 2010 után.

Habony Árpád a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát bérelte fel az azóta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozott Modern Media Group Kft. megalapítására.

A Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodát bízták meg a sukorói telekcsere ügylettel kapcsolatban az állam képviseletében. A hazai és nemzetközi bíróságot is megjárt perben a magyar állam csaknem kétmilliárd forintos keretszerződést kötött Sárhegyiékkel és a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával.

A különböző közbeszerzéseken is sikeresen pályázott és nyert az édesapja nevét viselő iroda. 2015-ben 96 millió forintért szerződtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel jogi szolgáltatások nyújtására. A kaszinókoncessziós szerződéseket is ők készítették elő a minisztériumnak 48,8 millió forintért, de még ugyanebben az évben 120 millióért dolgoztak a GSM-R mobil kommunikációs projekt szerződésein.

Sárhegyi István édesapjának ügyvédi irodája pedig több olyan intézmény támogatói között is felbukkan, amelyek előszeretettel hivatkoznak arra, hogy magánadományokból tartják fenn magukat. Az ügyvédi iroda támogatja például a Békemeneteket is szervező CÖF-öt, és a Jösz-t (Joghallgatók Önképző Szervezete).

A fiatal űrjogász két évig dolgozott azon, hogy feltárja a jogi környezetet, és kiderítse mikor jár le a magyar műholdpálya Izraelnek bérbeadott szerződése. Sárhegyi István azt is elmondta: a szülei mindig, mindenben támogatták, de keményen megdolgozott a sikeréért.

„Az, hogy a szüleimnek milyen kapcsolatai vannak, illetve, hogy ők mit csinálnak, az az ő dolguk. Én egy önálló személy vagyok. Támogatnak, természetesen mindenben, mert a gyermekük vagyok. Igazából nem fognak vissza, bármilyen őrült ötleteim is vannak, de még egyszer elmondom: az, hogy ők mit csinálnak egyébként, mit dolgoznak, kiknek és hogyan, az az ő dolguk” – magyarázta a szakember, aki ennek ellenére jogászként maga is aktív munkatársa a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodának.​ „A függetlenség nem azt jelenti, hogy megtagadom a szüleimet. Nem azt jelenti, hogy soha nem beszélgetek velük, és azt sem, hogy ne lennék például munkakapcsolatban velük. De az, amit az űrszektorban csinálok, az az ügyvédi irodai működésüktől független” - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy akkor is idáig jutott volna 27 évesen az űrbizniszben, ha a szülei nem állnának ilyen közel a tűzhöz, azt válaszolta:

„Miért? Elon Musk huszonvalahány évesen hogyan győzött meg befektetőket, hogy vásárolják fel a startupjait? Végül 100 millió dollárokat keresett rajta. Vagy hogyan győzte meg a világot arról, hogy a Tesla egy jó kocsi? Ez nem korfüggő, hogy kinek, mit hisznek el. Nekem ebben kőkemény munkám van, hogy idáig jutottam, és remélem, hogy az interjú során az a kép kialakult rólam, hogy azért szakmailag egy felkészült személy vagyok. Nekem célom az, hogy ezt a szektort az égig emeljük”.

XS
SM
MD
LG