Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schadl-ügy: bűnpártolásért akarta feljelenteni egy végrehajtó Varga Juditot


Varga Judit az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén, miniszterjelölti meghallgatásán 2022. május 19-én.
Varga Judit az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén, miniszterjelölti meghallgatásán 2022. május 19-én.

Újabb lehallgatott telefonbeszélgetés tartalma szivárgott ki a végrehajtói vesztegetési botrányban. Ezen egyebek között arról beszél Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke, hogy egy végrehajtó bűnpártolásért fel akarja jelenteni Varga Judit igazságügyi minisztert.

A hanganyag, amit a Blikk hozott nyilvánosságra, Völner Pál, volt igazságügyi minisztériumi államtitkár lehallgatott telefonbeszélgetéseiből való. Egyebek között az egyetemi vizsgákról beszélgetett egymással Völner és Schadl, így arról, hogyan lökdösik át a hallgatókat a végrehajtói pályázatokban feltételként megkövetelt végrehajtási szakjogász képzésen.

A felvételből kiderült, hogyan egyeztetett egymással Völner Pál és Schadl György a végrehajtói pályázatok kiírásáról. A lap azt írja, hogy a kiszivárgott hanganyag alapján Schadl az Igazságügyi Minisztérium más munkatársaival is egyeztetett, nem csak Völnerrel.

Az egyik ilyen beszélgetésben például arról van szó, hogyan lehetne fellépni egy olyan végrehajtóval szemben, aki már többeket feljelentett és azzal fenyegetőzik, hogy bűnpártolásért feljelenti Varga Judit igazságügyi minisztert és Völner Pál is. Az nem derül ki, hogy milyen üggyel kapcsolatban tenne feljelentést az illető.

A Völner-Schadl ügyről több cikkben is beszámolt a Szabad Európa, ezeket ide kattintva olvashatja el.

Mint arról korábban beszámoltunk korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG