Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schermann Márta: Azt ígéri a társadalom az állami gondozottaknak, hogy majd gondoskodik róluk


A Szelfi vendége Schermann Márta színész, rendező, az Art-ravaló projekt szakmai vezetője volt, aki többek között állami gondozott fiatalokkal, hajléktalan emberekkel, prostitúcióból élőkkel együtt is csinált már közös színházi projektet
A Szelfi vendége Schermann Márta színész, rendező, az Art-ravaló projekt szakmai vezetője volt, aki többek között állami gondozott fiatalokkal, hajléktalan emberekkel, prostitúcióból élőkkel együtt is csinált már közös színházi projektet

A társadalom peremére szorult, nehéz helyzetben lévő embereket állít színpadra hivatásos színészekkel együtt Schermann Márta színházi rendező, az Art-ravaló projekt szakmai vezetője. Előadásainak különleges helyszínei között volt már botanikuskert, gőzfürdő, börtön, piac, metróaluljáró, kórház és gyermekotthon is. A szakember a Szelfiben arról is beszélt, hogy az ő tapasztalatai is megerősítik a gyermekvédelemmel kapcsolatos súlyos problémákat, amelyek az elmúlt hetekben kerültek nyilvánosságra.

Schermann Márta dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalan emberekkel, orvosokkal, várandós asszonyokkal, prostituáltakkal is. Munkájának célja, hogy nehéz társadalmi és szociális problémákról beszéljen a minél szélesebb nyilvánosság előtt úgy, hogy ezzel egymás helyzetére nyitottabbá teszi az embereket.

Szeretné elérni, hogy a közbeszédet is átformálják, hogy ne lehessen elbagatellizállni például a prostitúciót olyan közhelyszerű állításokkal, hogy „ez egy ősi szakma”. „Ne gondoljuk már azt, hogy a prostituáltak ezt akarják csinálni, ne gondoljuk már, hogy egy kislány jószántából, szívesen lefekszik egy bácsikával, vagy bármit is csinál vele” – fogalmazott.

Schermann Márta jelenleg az Art-ravaló projekt keretében alkot. Célja, hogy a gyermekotthonokból kikerülő fiataloknak segítsen önálló életük kialakításában, továbbtanulásban, munkahelytalálásában és önmaguk megismerésében. Ez mind nehéz feladat, amelyekkel az állami gondozottak jelentős része egyedül marad. Többségük nagyon nehéz múlttal bír, sokuknál teljesen hiányzott gyermekkorában a családi háttér.

„Volt olyan növendékünk, aki tizenkét nevelőszülőt járt végig 18 éves koráig. Az elsőnél még sírsz, kétévesen, hogy áttesznek máshova. Amikor négyévesen megint áttesznek, még mindig sírsz, de az ötödiknél mit csinálsz? A hatodik, tizenegyedik alkalommal hogyan reagálsz arra, hogy beilleszkedtél egy családba, és kimozdítanak onnan?”

Erre jön még az abúzus, ami minden olyan intézményben jelen van, ahol eddig járt – tette hozzá Schermann Márta. „Ezek a pedofilok, beteg, zavart szellemű emberek bejutnak oda, mert tudják, hogy ott könnyebb dolguk van. Mert nincs elég ember, aki figyelné ezt, aki megvédené ezeket a kiszolgáltatott gyerekeket.” Ugyanakkor szerinte nagyon sok a rendkívül jó szakember is a gyermekvédelmi rendszerben, akik nagyon rossz feltételek mellett, túlterhelten dolgoznak. Sok múlik az adott intézmény vezetésén. Találkozott több olyan esettel, ahol ilyen ügy miatt eltávolítottak nevelőt. Mint mondta, „vannak nagyon jó és nagyon rossz hírű intézmények”.

Schermann Márta hangsúlyozta, hogy óriási probléma a forráshiány a gyermekvédelem területén. Ráadásul nemrég a hét éve sikeresen működő, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen megvalósított Art-ravaló projekt finanszírozása is – váratlanul – megkérdőjeleződött.

Ha megnézné a beszélgetést, itt teheti meg:

Ha csak hallgatná, azt pedig itt:

Schermann Márta: „Azt ígéri a társadalom az állami gondozottaknak, hogy majd gondoskodik róluk”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:15 0:00

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG