Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Scholz kancellár pártja elutasítja Schröder kizárását


Putyin elnök és Schröder a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon 2012. június 21-én
Putyin elnök és Schröder a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon 2012. június 21-én

Olaf Scholz német kancellár pártjának helyi tisztségviselői elutasították a Gerhard Schröder volt kancellár kizárására tett indítványt – jelentette hétfőn a dpa hírügynökség. A politikust szoros oroszországi kapcsolatai miatt akarták eltávolítani a pártból.

A balközép szociáldemokraták hannoveri szervezetének (itt él Schröder) választott bizottsága 17 párttag kérelmét vizsgálta meg. Ők az eljárás megindítását kezdeményezték a politikusnak az orosz energiaszektorhoz fűződő, régóta fennálló kapcsolatai miatt, valamint azért, mert nem volt hajlandó teljesen elhatárolódni Vlagyimir Putyin elnöktől, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az SPD bizottsága azonban azt állapította meg, hogy Schröder tettei nem sértik a pártszabályokat – írja a dpa.

Schröder eltávolítása az SPD-ből valószínűtlen volt. Németországban a párttagok kizárása bonyolult és gyakran hosszadalmas folyamat, amely gyakran meghiúsul. A hétfői döntés ellen azonban még van lehetőség a fellebbezésre.

Schröder, aki 1998 és 2005 között volt kancellár, és 1999-től 2004-ig a szociáldemokratákat is vezette, semmi jelét nem adta annak, hogy megfogadta volna a párt vezető tisztségviselőinek felhívásait Oroszországgal kapcsolatos retorikája visszafogására vagy a párt önkéntes elhagyására.

Mindennek voltak politikai következményei Németországon belül. Májusban a német törvényhozók megállapodtak abban, hogy bezárják Schröder adófizetők által finanszírozott irodáját, ő pedig lemondott Hannover díszpolgári címéről, megelőzve a város tisztségviselőinek várható döntését.

Schröder nem hajolt meg a nyomás előtt, továbbra is fenntartotta kapcsolatait Putyinnal. Legutóbb július végén, moszkvai látogatásán találkozott az orosz vezetővel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG