Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Segítsen a pápa visszahozni a gyerekeket Oroszországból – kéri az ukrán miniszterelnök


Denisz Smihal már két évvel ezelőtt is járt Ferenc pápánál. Vatikán, 2021. március 25.
Denisz Smihal már két évvel ezelőtt is járt Ferenc pápánál. Vatikán, 2021. március 25.

Ukrajna miniszterelnöke csütörtöki zárt körű vatikáni audienciáján arra kérte Ferenc pápát, hogy segítse elő azoknak az ukrán gyerekeknek a hazatérését, akiket erőszakkal vittek Oroszországba.

Denisz Smihal miniszterelnök az újságírókat tájékoztatva a félórás audienciáról azt is közölte, hogy meghívta Ferencet Ukrajnába.

„Arra kértem a Vatikánt és a szentatyát, hogy segítsen visszahozni az Oroszország által erőszakkal elhurcolt gyermekeket” – mondta a miniszterelnök.

A Vatikánnak az audienciáról szóló rövid nyilatkozata nem tért ki a megbeszélés konkrét pontjaira, ugyanakkor megjegyezte, hogy Smihal Ferenc pápával folytatott találkozója után felkereste a Szentszék külügyminiszterét is.

Az „államtitkárságon lezajlott szívélyes megbeszéléseken az ukrajnai háborúval kapcsolatban több ügy is kiemelt szerepet kapott, különös tekintettel a humanitárius szempontokra és a béke helyreállítására tett erőfeszítésekre” – közölte a Vatikán.

Ehhez kapcsolódóan: Ferenc pápa ismét bírálta az orosz ortodox egyház vezetését

Ferenc többször is helytelenítette az ukrajnai háborút, amely 14 hónappal ezelőtt kezdődött, amikor Oroszország megtámadta szomszédját. Kifejezte óhaját, hogy Ukrajnát és Oroszországot is meglátogatná annak érdekében, hogy javítsa a béke kilátásait.

A Nemzetközi Büntetőbíróság múlt hónapban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Oroszország gyermekügyi biztosa ellen, akiket háborús bűnökkel vádol, amiért gyerekeket hurcoltak el Ukrajnából. Oroszország tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, azt állítja, hogy a gyerekeket a biztonságuk érdekében vitték el.

Smihal a római Foreign Press Association újságíróinak elmondta, hogy vatikáni megbeszélésein megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több pontból álló békejavaslatát, „és azokat a lépéseket, amelyeket a Vatikán tehet” annak érdekében, hogy ez a terv megvalósulhasson. Konkrétumokkal nem szolgált.

A miniszterelnök azt sem kockáztatta meg, hogy elmondja, mi lehet a következő lépés az ukrán–kínai viszonyban. Zelenszkij szerdán közölte, hogy Hszi Csin-ping kínai vezetővel „hosszú és tartalmas” telefonbeszélgetést folytattak.

A háború 2022. februári kezdete óta az első ismert kapcsolatfelvétel során Hszi azt mondta: Peking elküldi képviselőjét Ukrajnába, hogy megvitassák a konfliktus lehetséges „politikai rendezését”. A kínai küldött korábban Moszkvában volt nagykövet.

Az egyórás telefonbeszélgetésre két hónappal azután került sor, hogy Peking, amely régóta Oroszországhoz igazodik, közölte: közvetítőként kíván fellépni a konfliktusban, és egy hónappal azután, hogy Hszi Moszkvába látogatott.

Smihal „nagyon termékenynek” minősítette a telefonhívást, és azt mondta, hogy „új szakaszt jelent az ukrán–kínai kapcsolatokban”.

„Meggyőződésem, hogy ez jó kezdete a jövőbeni kapcsolatainknak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG