Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sem az amerikai, sem a kínai elnök nem vesz részt az ENSZ idei klímacsúcsán


Részt vevő állami vezetők az ENSZ dubaji klímacsúcsán 2023. december 1-jén
Részt vevő állami vezetők az ENSZ dubaji klímacsúcsán 2023. december 1-jén

A világ többtucatnyi vezetője felszólal az ENSZ 28. nemzetközi klímakonferenciáján (COP28), de a két legnagyobb szennyezőnek számító ország, az Egyesült Államok és Kína nem képviselteti magát a legmagasabb szinten.

Az idei éghajlatváltozási csúcstalálkozón többek között Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia vezetője, Narendra Modi indiai kormányfő, illetve Emmanuel Macron francia, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, Recep Tayyip Erdoğan török és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök is jelen lesz Dubajban.

A találkozó célja ezúttal is annak biztosítása lenne, hogy 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalmat megelőző szinthez képest.

Ehhez kapcsolódóan: Csaknem kétszáz ország egyeztet az ENSZ-klímacsúcs zárónyilatkozatáról

António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a Föld életjelei gyengülnek, ezért fontos lenne sürgősen fellépni a katasztrófa elkerülése érdekében.

Beszédében emellett kitért az egyenlőtlenségek és a konfliktusok problémájára is, megemlítve a Gázai övezet újbóli bombázását.

„A klímakáosz olaj az igazságtalanság tüzére. A globális felmelegedés szétszakítja a költségvetéseket, egekbe emeli az élelmiszerárakat, felborítja az energiapiacot, táplálja a megélhetési krízist” – sorolta.

A világszervezet vezetője többször felszólalt a klímaváltozás egyik fő okaként számontartott kőolaj-, földgáz- és szénfelhasználás miatt, és ezúttal is élesen kikelt a házigazda Egyesült Arab Emírségekben is meghatározó jelentőséggel bíró iparág ellen.

„Nem tudjuk megmenteni az égő bolygót a fosszilis üzemanyagok tűzoltócsövével” – fogalmazott.

Leszögezte, hogy a klímaváltozás negatív hatásainak korlátozásához minél előbb teljesen fel kell számolni a fosszilis energiahordozók használatát. „Nem csökkenteni, nem visszafogni, nem fokozatosan kivezetni” – mondta.

Hasonlóan nyilatkozott III. Károly brit király, aki szerint „keményebb és sötétebb világ” várható, amennyiben nem történik irányváltás.

„A világ minden reménye az önök által meghozandó döntéseken múlik” – üzent a nemzetközi közösség vezetőinek, hangsúlyozva a helyzet súlyosságát.

„Nem a Föld tartozik hozzánk, hanem mi tartozunk a Földhöz” – húzta alá.

Ehhez kapcsolódóan: Mit okoz az átlag 2 Celsius-fokos globális felmelegedés a 1,5 Celsius-fokkal szemben?

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök úgy vélekedett, hogy az embereknek már nagyon elegük van a soha nem teljesített klímamegállapodásokból, az üres szavakból.

„Brazília északi részén az Amazonas térsége a történelem egyik legtragikusabb aszályától szenved, míg délen hatalmas pusztítást és sok ember halálát okozó szélviharokkal és hurrikánokkal nézünk szembe” – mutatott rá.

Kifejtette, hogy a klímaváltozásért jóval kevésbé felelősek a szegényebb országok. Kitért arra, hogy a világ tavaly mintegy kétezermilliárd dollárt fordított katonai kiadásokra, ezt az összeget azonban inkább az éhezés felszámolására és a globális felmelegedés elleni küzdelemre kellene költeni.

Ígéretet tett rá, hogy országa 2030-ra be fogja szüntetni az amazóniai erdőirtást.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan lehet elérni, hogy a Föld se főjön meg, és közben a szélsőségesek se vegyék át az uralmat?

A világ teljes károsanyag-kibocsátásának több mint 44 százalékát adó Egyesült Államok és Kína elnöke ugyanakkor nem vesz részt a konferencián. Amerikai részről Kamala Harris alelnök, kínai részről pedig Ding Hszüe-hsziang miniszterelnök-helyettes lesz jelen.

Washington és Peking néhány héttel ezelőtt kétoldalúan megegyezett a metánkibocsátás mérsékléséről.

Az utóbbi években a világ súlyosbodó természeti csapásokkal, árvizekkel, szárazsággal, példa nélküli hőhullámokkal néz szembe, ami számos szakember szerint az éghajlatváltozás számlájára írható.

Sokan attól tartanak, hogy a többi válság, mint az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktus, a dübörgő infláció, a koronavírus-járvány utóhatásai háttérbe szoríthatják a klímaváltozás elleni küzdelmet a világpolitika színpadán.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG