Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Senki sem járt külföldön az indiai mutánssal fertőzött magyarok közül


Védőfelszerelést viselő orvos adminisztrációs feladatot végez a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én
Védőfelszerelést viselő orvos adminisztrációs feladatot végez a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én

Az indiai mutáns három variánsát is azonosították, az egyik ezek közül aggodalomra ad okot – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy továbbra is csak két magyar fertőzöttről tudnak, akiket az indiai mutáns betegített meg. Egyikük már jól van, a másik rehabilitációja zajlik. Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy egyikük estében sem volt súlyosabb lefolyású a fertőzés, mint a koronavírus többi mutációjával fertőzöttnél.

Van aggasztó variánsa is

A szakember arról is beszélt, hogy az indiai mutáción belül három variánst azonosítottak: az egyik okot ad a nyomon követésére, egy kutatási szempontból érdekes, egy azonban abból a szempontból aggasztó, hogy gyorsabban terjed a másik kettőnél, nagyjából olyan sebességgel, mint a brit variáns.

Müller Cecília elmondta, hogy egyik érintett sem járt külföldön. Zajlik a kontaktkutatás és a minták elemzése, az érintettek családjában voltak pozitivitások, de nem az indiai variáns miatt.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka, a 18–59 éveseknek több mint 88 százaléka megkapta már az oltást. Június elsején csaknem 440 ezer Pfizer- és hatvanezer egylövéses Janssen-vakcina érkezik Magyarországra, június 4-én pedig csaknem 65 ezer adag Moderna várható.

A szennyvízadatok alapján a szakember szerint kedvező időszak következhet, a múlt heti esetszámokhoz képest pedig 42 százalékos a csökkenés. Az újonnan regisztrált fertőzöttek többsége az aktív korú lakosság köréből kerül ki.

XS
SM
MD
LG