Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Siker kérdőjelekkel – Japán végrehajtotta az eddigi legpontosabb landolást a Holdon


A Japán Űrkutatási Ügynökség főigazgatója tájékoztatja az újságírókat a "mesterlövész" Holdmisszióról 2024. január 20-án
A Japán Űrkutatási Ügynökség főigazgatója tájékoztatja az újságírókat a "mesterlövész" Holdmisszióról 2024. január 20-án

Japán szombaton az ötödik olyan ország lett, amely űreszközt juttatott el a Holdra, mégpedig az eddigi legnagyobb pontossággal. A küldetés további sikerét azonban napenergiaproblémák veszélyeztetik.

A misszió célja a többi között a minden eddiginél pontosabb "precíziós" leszállási technológia bemutatását és a korábban kudarcoktól kísért japán űrprogram felélesztése volt. A japán szonda két okos holdjárót is vitt magával: egy robotszöcskét és egy transzformer robotot.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) azt közölte, hogy az intelligens holdkutató (SLIM) tokiói idő szerint 12:20 körül landolt a Hold felszínén, de a napelemei nem tudnak áramot termelni - valószínűleg azért, mert rossz szögben állnak.

A JAXA kutatóközpontjának vezetője újságíróknak azt mondta: az ügynökség prioritásként kezeli a SLIM adatainak eljuttatását a Földre. A szonda teljes mértékben az akkumulátorára támaszkodik, amely csak "néhány órát" bír ki az olyan "létfenntartó kezelések" ellenére, mint például a fűtés kikapcsolása.

A JAXA kockázatos lépések megtétele helyett inkább fenntartja a mostani helyzetet, és reméli, hogy a napfény szögének változása olyan módon érinti a paneleket, hogy helyreállnak az űreszköz funkciói – tette hozzá.

"30 napba telik, hogy a Nap szöge megváltozzon a Holdon" – mondta Kuninaka. "Tehát amikor a napenergia iránya megváltozik, és a fény más irányból jön, végül elérheti a napelemet."

A NASA Deep Space Network adatai szerint a SLIM jelét elveszítették, de az még nem világos, hogy a jelkiesés átmeneti-e, például az energiatakarékossági intézkedés eredménye.

A "mesterlövész" névre keresztelt SLIM a célpontját övező 100 méteres körön belül próbált leszállni, szemben a korábbi Holdmissziók esetében megcélzott több kilométeres pontossággal. A JAXA szerint ez a technológia hatékony eszköz lesz a potenciális oxigén, üzemanyag és vízforrásnak tekintett és dombokkal fedett holdpólusok jövőbeli feltárásában.

"A nyomkövetési adatokat tekintve a SLIM minden bizonnyal 100 méteres pontossággal szállt le" – mondta Kuninaka, ám hozzátette, hogy ennek ellenőrzése körülbelül egy hónapot vesz igénybe.

Ehhez kapcsolódóan: Japán hajnalban beléphet a Holdra szállók elit klubjába

Japán egyre nagyobb szerepre törekszik az űrben, szövetségesével, az Egyesült Államokkal együttműködve veszi fel a versenyt Kínával. Japánban számos űrkutatással foglalkozó magáncég is működik, és a JAXA célja, hogy a NASA Artemis programjának részeként űrhajóst küldjön a Holdra a következő években.

A japán űrügynökség azonban a közelmúltban több kudarcot is elszenvedett a rakéták fejlesztése terén, köztük az új zászlóshajója, H3 rakéta márciusi kilövésének sikertelenségét.

A kudarcok jelentős késéseket okoztak Japán űrmisszióiban, így visszavetették a SLIM indítását is, akárcsak a közös holdkutatást Indiával, amely augusztusban történelmi leszállást hajtott végre a Hold déli sarkán a Csandraján-3 nevű szondájával.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kudarca után India sikeres leszállást hajtott végre a Holdon

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG