Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pert nyert a Nemzeti Sport kirúgott újságírója a Mediaworks ellen


A médiatudomány mesterszakon végzett Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a Debreceni Egyetem tanévzáró ünnepségén, a debreceni Nagyerdei Stadionban, 2020. július 4-én.
A médiatudomány mesterszakon végzett Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a Debreceni Egyetem tanévzáró ünnepségén, a debreceni Nagyerdei Stadionban, 2020. július 4-én.

Sinkovics Gábor három évtizeden át volt a Nemzeti Sport közismert publicistája. Amikor megváltak tőle, az újságíró kemény hangvételű írásban kritizálta azt, hogy az újság felülről irányítottá vált. A kiadó beperelte, de Sinkovics Gábor nyerte a pert.

Miután Mészáros Lőrinc médiabirodalma megvásárolta az ország legnagyobb sportújságját, a Nemzeti Sportot, Sinkovics Gábor főmunkatársnak 2018 végén távoznia kellett a laptól.

Ezután a 444.hu kérdéseire egy kemény hangvételű publicisztikával válaszolt "Hazudtam Neked, Apu!" címmel. Ebben többek közt sérelmezi, hogy az újság elvesztette függetlenségét, pártérdek alapján működik. Vagy épp "udvari bohócnak" tartja a miniszterelnök bizalmasát és a lap főszerkesztőjét, Szöllősi Györgyöt.

A kormánypárti médiumokat tömörítő Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks kiadó ekkor "jogi lépésekkel" fenyegetett minden más újságot, akik közlik ezt a levelet.

De végül csak Sinkovics Gábor ellen indítottak személyiségi jogi pert. Nyolcszázezer forint sérelemdíjat követeltek arra hivatkozva, hogy az újságíró megsértette a kiadó jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében csütörtökön teljes egészében elutasította a Mediaworks keresetét, adta hírül az újságírót képviselő Társaság a Szabadságjogokért. A bíróság szerint Sinkovics Gábor ezen kritikái politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, és az újságíró teljes joggal érezhette kirúgásnak a munkaviszonya közös megszüntetését.

Megállapították többek közt azt is, hogy Szöllősi György nevében nem érvényesíthet személyiségi jogi igényt a Mediaworks, amiért Sinkovics a főszerkesztőt udvari bohócnak nevezte, utalva a miniszterelnökhöz fűződő, közismerten szoros kapcsolatára.

„Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban, a TASZ segítségével most talán sikerül lezárnom a múltat. Talán mégis létezik még jog és valamiféle demokrácia Magyarországon” – mondta az ítélet után Sinkovics Gábor.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG