Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sojgu: Oroszország megerősíti nyugati határai védelmét


Sojgu védelmi miniszter Putyin elnök mellett állt a győzelem napi parádén a Vörös téren, Moszkvában 2022. május 9-én
Sojgu védelmi miniszter Putyin elnök mellett állt a győzelem napi parádén a Vörös téren, Moszkvában 2022. május 9-én

Moszkva új katonai támaszpontokat létesít nyugati területein, és tizenkét új katonai egységet és hadosztályt hoz létre válaszul Svédország és Finnország NATO-csatlakozási lépéseire – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

„A feszültség tovább nő a Nyugati Katonai Körzet övezetében. Megfelelő ellenintézkedéseket teszünk” – mondta Sojgu egy találkozón, amelyről a televíziók tudósítottak.

„Az év végére tizenkét új katonai egység és hadosztály lesz ott” – közölte Sojgu, hozzátéve, hogy a hadsereg több mint kétezer egység katonai felszerelésre és fegyverre számít.

Finnország és Svédország május 18-án nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a nyugati védelmi szövetséghez, lemondva hosszú távú semleges státuszáról azok miatt a növekvő biztonsági aggályok miatt, amelyeket Oroszország ukrajnai inváziója váltott ki.

Vlagyimir Putyin elnök május 16-án azt mondta, hogy a svéd és a finn NATO-tagság nem jelent fenyegetést Oroszországra, de arra figyelmeztetett, hogy Moszkva reagálni fog, ha a szövetség megerősíti a katonai infrastruktúrát a két országban.

A két északi ország kérelmének feldolgozása a NATO-tag Törökország tiltakozása ellenére várhatóan gyorsan halad majd.

Joe Biden amerikai elnök határozott támogatásáról biztosította mindkét kérelmet, amikor május 19-én a Fehér Házban találkozott a két ország vezetőivel. Mindkét országot nagyszerű demokráciának és nagyon alkalmas partnernek nevezte.

Kiállítás nyílt megsemmisített orosz katonai felszerelésekből Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00
Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG