Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

174 millióan veszíthetik el a munkahelyüket a turizmusban a járvány miatt


Turisták a prágai Károly hídon 2020. október 12.
Turisták a prágai Károly hídon 2020. október 12.

Az utazási szektorban és a turizmusban 174 millió állás szűnhet meg idén, ha továbbra is érvényben maradnak a koronavírus terjedésének megfékezését célzó jelenlegi korlátozások - figyelmeztetett az Utazási és Turisztikai Világtanács.

Júniusban jelentette be az Utazási és Turisztikai Világtanács, hogy világszerte mintegy 197 millió munkahely szűnhet meg egy olyan ágazatban, amelyre a legtöbb ország gazdasága kiemelten támaszkodik. A szervezet legfrissebb beszámolójában 174 millió álláshely megszűnésére számít, a kedvezőbb jóslat a belföldi utazások jelentős fellendülésének köszönhető.

Az idei világjárvány kitörésekor bevezetett utazási korlátozások gyakorlatilag megtiltották a külföldről induló járatok érkezését és számos helyen teljesen leállították a vendéglátást.

Kína, ahol először jelent meg a fertőzés, már képes a vírus megfékezésére, gazdaságának jelentős részét újranyitotta, amihez részben hozzájárult a repülőtereken elterjedt vírustesztelés, valamint az egészségügyi és higiéniai protokollok bevezetése.

Olcsó és gyors tesztet követelnek

A korlátozásokat világszerte enyhítették az első hullám után, de az utazók száma alacsony maradt, részben azért is, mert több országban karanténszabályokat léptettek érvénybe, vagyis az érkezők több napra vesztegzár alá kerültek.

A világtanács attól tart, hogy a második hullám tovább sújtja az ágazatot, különösen Európában. Az Utazási és Turisztikai Világtanács szerint az elhúzódó utazási korlátozások mintegy 4,7 ezermilliárd dolláros kiesést jelentenek a globális GDP-ben idén, ami 53% -os csökkenés 2019-hez viszonyítva.

"Az ágazat fellendülése tovább csúszik, ez pedig még több munkahely megszűnéséhez fog vezetni, ha a karantént nem váltják ki minél előbb gyors és költséghatékony tesztekkel. Minél tovább várunk, annál inkább szembesülhetünk a már gyengélkedő utazási és turisztikai szektor teljes összeomlásával”- mondta Gloria Guevara, az Utazási és Turisztikai Világtanács elnöke és vezérigazgatója.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG