Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok orosz nyelvvizsgával próbálja elkerülni a kiutasítást Lettországban


Lett nyelvtanfolyam orosz útlevéllel rendelkezőknek Rigában 2023. május 2-án
Lett nyelvtanfolyam orosz útlevéllel rendelkezőknek Rigában 2023. május 2-án

A balti állam orosz útlevéllel rendelkező mintegy húszezer lakosának az év végéig kell teljesítenie az alapszintű lett nyelvvizsgát a kiutasítás elkerülése érdekében.

A volt szovjet tagköztársaság 1,9 millió lakosának körülbelül negyedét teszik ki az orosz nemzetiségűek. Egészen az ukrajnai háború megindításáig nem is volt probléma, hogy az érintettek egy jelentős része kizárólag oroszul beszélt.

Az invázió nyomán azonban alaposan megváltozott a helyzet, a tavalyi választási kampánynak is fontos részét tették ki a nemzeti identitással és a biztonsági kockázatokkal kapcsolatos kérdések.

A kormány nagyjából húszezer, orosz útlevéllel rendelkező és többségében idős személy számára tette kötelezővé év végéig a lett nyelvvizsga letételét. Az ezt nem teljesítő, 75 évnél fiatalabb lakosoknak bizonyos időn belül el kell majd hagyniuk az országot, és amennyiben önként nem teszik meg, elrendelhetik kényszerített kiutasításukat”.

„Önként döntöttek úgy, hogy nem Lettország, hanem egy másik ország állampolgárságát szerzik meg” – mutatott rá Dimitrijs Trofimovs belügyi államtitkár, majd arra emlékeztetett, hogy Moszkva az orosz kisebbség védelmére hivatkozott Ukrajna megszállásakor.

Ehhez kapcsolódóan: Mi jövünk most? – kérdik a balti államok az Ukrajna elleni támadás után

A Reuters hírügynökség tudósítója az egyik vizsgaközpontban járt, ahol a többséget idős nők alkották, akik az utolsó pillanatig a jegyzeteiket bújták.

„Ha kitoloncolnak, nincs hova mennem, itt élek negyven éve” – jelentette ki a hetvenéves Valentyina Szevasztyanova, aki angoltanárként és idegenvezetőként dolgozott korábban.

„2011-ben szereztem az orosz útlevelet, hogy könnyebben látogathassam beteg szüleimet Belaruszban. Már meghaltak” – mondta.

A többi jelenlévő is mind a Szovjetunió 1991-es szétesése és a független Lettország újjászületése után kérelmezett orosz útlevelet. Ennek birtokában már 55 éves koruktól orosz nyugdíjat kaphattak, illetve vízummentesen utazhattak Oroszországba és Belaruszba.

Ehhez kapcsolódóan: Lett elnök: „Ez esetben a semlegesség azt jelenti, hogy az agresszor oldalán állunk”

Az ukrajnai háború tavalyi kirobbanását követően Lettország betiltotta az orosz propagandát sugárzó televíziós csatornákat, eltávolított egy második világháborús szovjet emlékművet, valamint nagy erővel dolgozik az orosz nyelvű oktatás visszaszorításán.

„Úgy gondolom, helyes lettül tanulni, de ez a nyomásgyakorlás helytelen” – emelte ki Szevasztyanova.

„Emberek orosz környezetben élnek. Csak oroszul beszélnek. Miért ne? Nagy diaszpóra ez (…) Vannak orosz nyelvű munkahelyek. Vannak orosz újságok, televízió- és rádióadók. Beszélhetsz oroszul a piacon és a boltokban – a lettek könnyedén átváltanak oroszra” – tette hozzá.

Liene Voronenko, a lett nemzeti oktatási központ vezetője elmondta, hogy a sikeres vizsgához arra van szükség, hogy az érintettek megértsenek egyszerű mondatokat, és el tudjanak olyan dolgokat mondani lettül, mint hogy Szeretnék vacsorázni, halat kérek, nem csirkét.

„Szeretek nyelveket tanulni, franciául terveztem tanulni nyugdíjas éveimben. Végül ehelyett most lettül tanulok. De miért ne?” – mondta Szevasztyanova.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG