Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok ukrán menekült szerint szertefoszlani látszik a visszatérés reménye


Civilek menekülnek az ostromlott Mariupolból 2022. március 20-án
Civilek menekülnek az ostromlott Mariupolból 2022. március 20-án

Az ENSZ szerint már több mint 3,6 millió ember menekült el Ukrajnából a csütörtökön pont egy hónapja tartó háború miatt, és nagy részük már nem is reménykedik abban, hogy egyhamar hazatérhet.

Az orosz invázió megindítását követően sokan csak a legszükségesebbeket pakolták be gyorsan egy-két táskába, mielőtt útnak indultak valamelyik környező országba, abban bízva, hogy nemsokára úgyis visszatérhetnek. Ez a remény mára szertefoszlóban van.

„Eleinte azt gondoltuk, hogy hamar véget ér. Senki nem hitte, hogy Oroszország megtámadhat bennünket, aztán úgy voltunk vele, hogy gyorsan vége lesz. De mint láthatjuk, nincs mit várnunk” – mondta az ötvenéves Olha Homienko az AP hírügynökségnek.

A nő Harkivból menekült el, amelyet az orosz hadsereg szinte azonnal ostrom alá vont. A kelet-ukrajnai városból érkezők súlyos pusztításról, sok halottról és éhezésről számoltak be.

A szintén hevesen támadott Csernyihivből érkező Natalja Lutsenko továbbra is úgy vélekedik, hogy a katonai akció félreértés lehet. Mint mondta, nem tudja megérteni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért teszi ki ekkora szenvedésnek az ukránokat.

„Miért bombáz békés otthonokat? Miért van ennyi áldozat, vér, halott gyerek és leszakadt testrész mindenhol? – kérdezte. – Borzalmas. Álmatlan éjszakák. Gyermekeiket gyászoló szülők” – sorolta a lengyelországi Medykában tartózkodó nő.

„Senki nem gondolta, hogy ennyi ideig, egy hónapig el fog tartani. Úgy hiszem, hogy Ukrajna győzni fog, hiszek a hadseregünkben” – fogalmazott.

„Fáradtak vagyunk, de segítünk a végsőkig”

Marek Iwasieczko, az ukrán határ közelében lévő település polgármestere elmondta, hogy a háború kirobbanása mindenkit váratlanul ért, és a menekültek azonnal nagy számban megjelentek, fázva, kimerülten.

Bár a helyi hatóságok készültek a legrosszabb forgatókönyvre, rendkívüli nehézségeket jelentett az ezerszámra érkezők megfelelő ellátása.

„Mindent előkészítettünk még akkor is, ha nem voltunk biztosak benne, hogy valóban szükség lesz rá. Nem tudtuk, hogy lesz-e háború, így fogja-e Putyin intézni a dolgot. A helyzet stabilizálódásáról, a válság végéről álmodozunk. Fáradtak vagyunk, de segítünk a végsőkig” – mondta.

Az Európai Unió szerdán intézkedéseket jelentett be a menekülteket fogadó frontországok terheinek mérséklése érdekében.

Az érkezők többségét nők és gyerekek alkotják, miután a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Sokan a környező országokban tervezik meghúzni magukat, mások továbbálltak rokonokhoz, ismerősökhöz Európa más részein.

Medykát még mindig sok menekült érinti, de már kevesebb, mint eleinte, és az időjárási körülmények is jobbak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG