Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokan az új elnök gazdasági sokkterápiájától várják a megváltást a válság sújtotta Argentínában


Javier Milei láncfűrésszel kampányol La Platában 2023. szeptember 12-én
Javier Milei láncfűrésszel kampányol La Platában 2023. szeptember 12-én

Vasárnap iktatják be a radikális libertariánusnak tartott, magát anarchokapitalistának valló Javier Mileit, aki az állam radikális leépítésével orvosolná a dél-amerikai ország gazdasági nehézségeit.

A gazdasági sokkterápiát zászlajára tűző és ezt jelképezendő a kampány során gyakran láncfűrésszel megjelenő politikustól sokan sokat vártak a 45 milliós Argentínában, ahol tavaly 150 százalékos infláció volt, és tízből négy ember szegénységben él.

„Azt szeretném, hogy javuljon a helyzet” – közölte a 62 éves, kőművesként dolgozó José Luis Rodríguez, aki régóta tervezi otthona felújítását, és rövid vakációra szeretne menni a feleségével.

„Csak azt akarom, hogy legyen elég pénzünk. Tisztességes, valódi életet szeretnék. Ha nem dolgozom, nincs mit ennünk” – panaszolta a heti hét nap munkával mintegy havi négyszáz dollárt kereső hatgyermekes apa.

A hozzá hasonló, Mileire szavazó emberek állnak az ország évtizedek óta látott legjelentősebb politikai fordulata mögött, bár azt is látni kell, hogy a populista ígéreteket tevő közgazdász az elnökválasztás első fordulóját követően visszatáncolt bizonyos népszerűtlenebb javaslataitól, például a fegyvertartási szabályok lazítása és az elsöprő privatizáció terén.

Győzelmét a balközép, peronista kormányzat kudarcos gazdaságpolitikájával szemben érzett választói harag táplálta, miután az utóbbi négy évben 930 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a peso pedig elvesztette értéke több mint nyolcvan százalékát a dollárral szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Járatlan utakra viheti Argentínát az elnökválasztás jobboldali, populista győztese

Mivel az általa vezetett, Szabadság Előretör nevű koalíció nem rendelkezik elég hellyel a parlamentben, Mileinek a jobbközép tömbbel kellett szövetségre lépnie. Ennek nyomán mérsékelt politikusok kerülhetnek majd fontos pozíciókba, például a gazdasági minisztérium és a központi bank élére.

Elemzők szerint az 53 éves közgazdász komoly ellenállással találhatja szemben magát a kongresszusban radikálisabb terveit, így a jegybank bezárását vagy a dollár bevezetését illetően.

Bizonyos fokú szelídülést jelezhet az is, hogy a jellegzetes borzas frizurája miatt el Peluca (azaz Paróka) becenevű, gyakran bőrdzsekit viselő, extravagáns politikus az utóbbi időben jócskán visszavett a fontos kereskedelmi partnernek számító Brazília és Kína bírálatából.

„Milei a kampány során olyan javaslatokat tett, különösképp gazdasági téren, amelyeket nem fog tudni megvalósítani” – mondta Federico Aurelio, az Aresco tanácsadó cég vezetője.

Hozzátette, hogy támogatottsága megőrzése nem is e konkrét ígéretek teljesítésén fog múlni, hanem azon, hogy tényleg sikerül-e javítani a helyzeten, és érzik-e ezt majd a háztartások.

Ehhez kapcsolódóan: Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

A vasárnap beiktatásra kerülő, magát kívülállóként feltüntető politikus a kormányzati kiadások radikális leépítését ígérte. Egyebek mellett azt mondta, győzelme esetén bezárná a központi bankot, bevezetné a dollárt – felszámolva a helyi valutát –, megszüntetné az egészségügyi és az oktatási minisztériumot, és privatizálna számos állami vállalatot.

Donald Trump előző amerikai elnök csodálójaként ő is gyakran hangoztatta, hogy meg kell tisztítani a velejéig korrupt politikai osztályt.

Az emberi eredetű klímaváltozást tagadó, Ferenc pápát kommunista szemétládának tartó, a feminizmust ellenző szélsőjobboldali politikus nagy valószínűséggel eleinte a költségvetési kiadások lefaragására fog fókuszálni. A piac a peso jelentős leértékelésére készül, ami rövid távon még magasabb inflációhoz vezethet.

Mileinek az állam és a központi bank üres pénztárával, a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, illetve a 150 százalékot megközelítő inflációval és sok más akadállyal kell megbirkóznia. Ráadásul az új kongresszus erősen tagolt lesz, amelyben egyetlen tömb sem rendelkezik többséggel.

Javier Mileit támogatásáról biztosította a volt amerikai és brazil elnök, Donald Trump és Jair Bolsonaro, Orbán Viktor pedig a várakozások szerint részt is vesz a beiktatásán, ahogy például Gabriel Boric chilei államfő is. A latin-amerikai régió meghatározó államainak baloldali vezetői azonban nem lesznek jelen, így Luiz Inácio Lula da Silva brazil és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sem.

„Jó irányba mennek a dolgok. Azt gondolom, hogy ha engedik Mileit kormányozni, történelmet fog írni” – vélekedett a 27 éves Emanuel Rios, aki egy biztonsági cégnek dolgozik Buenos Airesben. – De türelmesnek kell lennünk” – figyelmeztetett.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG