Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokba kerül az adófizetőknek a bürokrácia fenntartása


Hivatalos pecsétek a nyíregyházi városházán 2014. május 13-án. (Képünk illusztráció)
Hivatalos pecsétek a nyíregyházi városházán 2014. május 13-án. (Képünk illusztráció)

Nagyon sokat költ magára a magyar állam, ebben elsők vagyunk az EU-ban. A fideszes városoktól nem sajnálja a pénzt a kormány, miközben az ellenzéki településeknek alig jut valami. Mészáros Lőrinc gyerekei milliárdokat nyertek egy közbeszerzésen. Ez a Szabad Európa heti gazdasági összefoglalója.

Drágán működik az állam

Az Eurostat, vagyis az Európai Unió statisztikai hivatala március elején frissítette a tagállamok 2019-es költségvetési adatait, ebből pedig az derül ki, hogy Magyarországnak van a legdrágábban működő kormányzata – vette észre a Népszava. Az EU-tagállamok átlagosan a bruttó hazai termék ( GDP) 5,8 százalékát költik a bürokráciára, ez ugyanakkor idehaza 8,2 százalék volt. Régiós vetélytársainknál, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban szinte ennek a felét, a bruttó hazai termék 4-5 százalékát költi önmagára az állam.

A drága működésnek megvan az ára, az uniós átlagnál jóval kevesebb jut környezetvédelemre, szociális kiadásokra és egészségügyre. A magyar állam egészségügyi ráfordításai az elmúlt tíz évben a GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára mérséklődtek, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Ennél kevesebbet a GDP arányában csak Lettország (4,2 százalék), illetve Olaszország (4 százalék) költött.

A 24.hu írta meg korábban, hogy 2019-ben az Európai Unió tagállamai a GDP-jük 19,3 százalékát költötték szociális védelemre, vagyis többek között időskori és rokkant-nyugdíjra, családtámogatásra és szociális jellegű lakásügyekre. Magyarország azonban ebben a tekintetben az uniós átlag alatt maradt, hazánkban ugyanis csak a GDP 12,7 százalékát fordították ilyen jellegű kiadásokra. Az adatokból az is kiderült, hogy az állam nagyobb arányban költött a szabadidő, sport, kultúra, vallás területére, mint a közbiztonságra, lakásügyekre és településfejlesztésre összesen.

Milliárdos megbízást kaptak Mészáros Lőrinc gyerekei

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte el a West Hungária Bau Kft.-vel konzorciumban az Országos Széchényi Könyvtár archívumának elhelyezését szolgáló piliscsabai raktár felépítésének lehetőségét. Az Átlátszó cikke szerint a beruházás 17,5 milliárd forintba kerül.

Az OSZK új raktárának a terve
Az OSZK új raktárának a terve

Már a tervezés is a Mészáros családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, a becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. egy másik céggel közösen.

A tervek szerint a raktár alapterülete több mint 11 ezer négyzetméter lesz, helyet kap benne egy speciális szerverterem és egy 91 ezer iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is. A főépületet háromszintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül, és a munkához tartozik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése is.

A fideszes városok több uniós pénz kapnak

Két oldalról is megvizsgálta a G7.hu gazdasági portál azt, hogyan kezeli a kormány az ellenzéki önkormányzatokat. Az idegenforgalmi támogatásoknál elképesztő különbségek vannak. Míg a Fideszes vezetésű települések között az állami ügynökség 32 milliárd forintot oszt szét, addig az ellenzéki településeknek összesen 68 millió forintot kapnak.

A turisztikai támogatások eloszlása
A turisztikai támogatások eloszlása

Az uniós pénzeket már nem tudja szinte száz százalékosan eltéríteni a kormány, de így is sikerült a Széchenyi 2020 program forrásait egyoldalúan szétosztani. A 2019-es önkormányzati választások óta hét megyeszékhelyen nyert az ellenzék, innentől kezdve a kormánypárti vezetésű városok látványosan több pénzt kaptak.

Egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve 45 ezer forint támogatáshoz jutott a 2019-es választás óta, míg egy ellenzéki vezetésű 20 ezer forinthoz. Minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap, pedig az EU regionális támogatásainak célja a szegényebb régiók felzárkóztatása. A két leggazdagabb város, a fideszes Székesfehérvár és Veszprém kapta arányaiban a legtöbb pénzt, míg a két legszegényebb, ellenzéki vezetésű Salgótarján és Pécs a legkevesebbet.

Ingyenes tervrajzokkal segítik a régi házak átalakítását

„Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, jelenleg negyven mintaterv közül lehet választani”közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin elmondta, egyre több család építkezik vagy vásárol ingatlant, amelyet utána át szeretne alakítani.

Példa egy kockaház átalakítására
Példa egy kockaház átalakítására

Az ehhez szükséges tervezéshez szakértelem kell, a terveket pedig drága elkészíttetni, ezért a Lechner Tudásközpont szakemberei ingyenesen letölthető mintaterveket készítettek a tervezési folyamat megkönnyítésére. A tervek új épületek építéséhez és kockaházak átalakításához nyújtanak segítséget.

A kezdeményezésre szükség is lesz, hiszen elindult az otthonfelújítási program, amelynek során a kormány a felújítás árának a felét, legfeljebb 3 millió forintot átvállal. Sokan készülnek arra, hogy felújítsák az otthonukat. Kevés ugyanakkor a szakember. A Telex.hu cikke szerint a koronavírus-járvány első hullámában, 2020 tavaszán sokan hazajöttek külföldről, de nyáron a részleges nyitás után azonnal vissza is mentek a nyugat-európai építkezésekre dolgozni.

Készült a Népszava, a 24.hu, az Átlátszó.hu, G7.hu és a Telex.hu tudósításai alapján.
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG