Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokkoló videókat osztottak meg a börtönbeli kínzásokról Oroszországban


Andrej Mityenev rajzsorozatot készített az oroszországi börtönéletről. 2021. július 14.
Andrej Mityenev rajzsorozatot készített az oroszországi börtönéletről. 2021. július 14.

Az emberi jogok egyik neves orosz védelmezője azt mondja, hogy csapata nagy mennyiségű olyan videót kapott, amelyeken állítása szerint börtönlakókat kínoznak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) ügynökei.

Vlagyimir Oszecskin október 4-én azt írta Facebookon, hogy a videók azt „bizonyítják”, hogy az FSZB és az FSZIN tagjai nemi erőszakot és más kínzási módszereket vetnek be, hogy rákényszerítsék a fogvatartottakat az együttműködésre, és hogy „maguk is a kínzógépezet részévé válnak” azáltal, hogy besúgják a többi börtönlakót, vagy nyomozók által készített hamis tanúvallomást írnak alá.

Hivatalosan még egy orosz tisztviselő sem reagált Oszecskin állításaira és a videókra.

Bottal erőszakolták az ágyhoz kötött férfit

A Vot-tak.tv weboldalon közzétett videók egyikén többen egy nagy bottal erőszakolnak meg egy meztelen férfit, akit az ágyhoz kötöztek.

Oszecskin szerint ezt a videót 2020 februárjában készítették egy orosz börtönben.

A Mediazona weboldalon három másik videót tettek közzé, ezeken állítólag az látható, ahogy fogvatartottakat kínoznak Szaratov város börtönkórházában.

Negyven giga anyag a kínzógépezetről

Oszecskin a Vot-tak.tv-nek elmondta, hogy negyven gigabájtnyi videokliphez jutott egy volt börtönlakótól – egy informatikustól, aki nemrég külföldre menekült.

Ezt a volt foglyot magát is megkínozták, amikor őrizetben volt, és a börtönvezetés az ő szakmai készségeit felhasználva dolgozta fel a fogvatartottak kínzásáról készült videókat – mondta az emberi jogi aktivista.

Oszecskin szerint a férfi hozzáfért a börtön számítógépeiben tárolt videókhoz, amelyeket Vlagyimir, Szaratov és Irkutszk régió több büntetés-végrehajtási intézetében vettek fel 2018–2020 között.

Két év alatt kétszáz fogoly három régióban

Oszecskin azt állította, hogy ebben az időszakban mintegy kétszáz fogvatartottat kínoztak és erőszakoltak meg az FSZB és az FSZIN ügynökei ezekben a büntetés-végrehajtási intézetekben, és közülük negyvennek a bántalmazását dokumentálják az általa megszerzett videók.

Oszecskin 2011-ben alapította a Gulagu.net emberi jogi csoportot, amely a börtönlakók jogainak megsértésére összpontosít Oroszországban. 2015-ben elhagyta Oroszországot, egy meg nem nevezett európai uniós országba távozott.

Júliusban az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor az FSZB és az FSZIN kérésére letiltotta csoportja honlapját.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG