Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a SolarWinds kibertámadáshoz


Kábelek egy adatvédelmi központban
Kábelek egy adatvédelmi központban

Az orosz külügyi hírszerző szolgálat (SVR) vezetője május 18-án tagadta, hogy ügynöksége állna a SolarWinds kibertámadás mögött, amelyet mind az amerikai, mind a brit titkosszolgálati tisztviselők Moszkvának tulajdonítanak, és amely miatt az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

A decemberben felfedezett támadás során a hackerek rosszindulatú kódot csúsztattak az amerikai SolarWinds vállalat által gyártott hálózatkezelő szoftver frissítéseibe, amelyet aztán az amerikai kormányzat több ágazatában, valamint több amerikai és európai vállalatban letöltöttek.

A támadás során kilenc amerikai szövetségi ügynökség és több száz magánszektorbéli vállalat szenvedett károkat.

„Ezek az állítások olyanok, mint egy rossz detektívregényben” – fogalmazott Szergej Nariskin, az SVR igazgatója a BBC-nek. Nariskin egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.

A BBC azon kérdésére, hogy az SVR felelős-e a SolarWinds támadásáért, Nariskin az válaszolta, hogy „hízelgő” lenne, ha az SVR felelős lenne egy ilyen támadásért, de nem dicsekedhet „mások kreatív eredményeivel, mintha az a sajátja volna”.

Oroszország kémfőnöke szerint a művelet taktikája inkább az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek által alkalmazott módszerekhez hasonlítható.

Nariskin szerint az SVR-nek helyreállt a brit MI6 titkosszolgálat vezetésével a kapcsolata. Reménye szerint hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet.

Oroszország és a nyugati országok között fokozódik a feszültség

Oroszország és a nyugati országok között egyre nagyobb a feszültség, nemcsak a SolarWinds kibertámadása miatt, hanem az Ukrajnát fenyegető katonai akciók és a Navalnij-ügy miatt is. Az orosz ellenzéki aktivistát ugyanis Oroszország börtönbe vetette, és emberi jogi aktivisták szerint nem bánnak vele megfelelően.

Joe Biden amerikai elnök kormánya szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és eddig már több orosz diplomatát is kiutasított az országból.


Készült a BBC és a Reuters alapján
XS
SM
MD
LG