Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sorsoltak, az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon


Tóta Áronné és Fábián Adrián, bizottsági tagok ismertetik az országos listák szavazólapi sorrendje sorsolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án.
Tóta Áronné és Fábián Adrián, bizottsági tagok ismertetik az országos listák szavazólapi sorrendje sorsolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án.

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy az április 3-ai parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Három pártlistát vett nyilvántartásba az NVB.

Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig hét pártlistát jelentettek be, továbbá a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat listát állított – közölte az MTI.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő:

1 - DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd,

2 - Országos Örmény Önkormányzat,

3 - Magyarországi Románok Országos Önkormányzata,

4 - Normális Élet Pártja,

5 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt,

6 - Országos Horvát Önkormányzat,

7 - Megoldás Mozgalom,

8 - Ukrán Országos Önkormányzat,

9 - IMA - A Mi Pártunk,

10 - Országos Ruszin Önkormányzat,

11 - Országos Szlovák Önkormányzat,

12 - Mi Hazánk Mozgalom,

13 - Bolgár Országos Önkormányzat,

14 - Országos Lengyel Önkormányzat,

15 - Országos Szlovén Önkormányzat,

16 - Magyarországi Németek Országos Önkormányzata,

17 - Szerb Országos Önkormányzat,

18 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt,

19 - Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak péntek este.

A Szabad Európa 2022-es országgyűlési választásokkal kapcsolatos valamennyi tartalmát megtalálja ide kattintva.

Három országos pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Ezek:

  1. a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd,
  2. a Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  3. a Fidesz-KDNP.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthatott országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthatott. Az országos lista bejelentésének határideje szombat 16 óra volt. A határidőig hét pártlistát jelentettek be.

Az országos pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279. A DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listáján 279 jelölt szerepel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján 58, Fidesz-KDNP listáján 279 jelölt van.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját, és várhatóan vasárnapi ülésén dönt a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA - A Mi Pártunk nyilvántartásba vétele tárgyában.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG