Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberemlékezet óta nem látott ennyi havat a spanyol főváros


Járókelők a madridi hóesésben 2021. január 9-én
Járókelők a madridi hóesésben 2021. január 9-én

A Filomena névre keresztelt vihar legkevesebb három emberéletet követelt Spanyolországban, és történelmi hóeséssel bénította meg a fővárost, Madridot.

"Még mindig nehéz órák várnak ránk" - mondta Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szombaton és felszólította a spanyolokat, hogy maradjanak otthon, ha lehetséges. Csak a madridi régióban pénteken mintegy 1500 embert szabadítottak ki, akik járműveikbe szorultak a hó miatt.

Sajtóértesülések szerint több tucatnyian éjszakáztak szombatra virradóra az autóikban, sokan szombat délután még segítségre vártak a mínusz 5 fokos hidegben a főváros körgyűrűin.

A legmagasabb fokú, vörös riasztást Madridra és Spanyolország 50 tartománya közül tízre adták ki. Madridban lezárták repülőteret, leállt a vasúti közlekedés. A hatóságok szerint országszerte mintegy 400 autópályaszakaszon és országúton kellett leállítani a közlekedést.

Járókelők a mardidi hóesésben 2021. január 9-én. Spanyolországban legkevesebb három halálos áldozata van a rendkívül időjárásnak.
Járókelők a mardidi hóesésben 2021. január 9-én. Spanyolországban legkevesebb három halálos áldozata van a rendkívül időjárásnak.

A vihar halálos áldozatokat is követelt

A hatóságok szerint egy 54 éves férfit holtan találtak a madridi régió északnyugati részén fekvő Zarzalejóban, állítólag az éjszaka folyamán hatalmas mennyiségű hó temette maga alá.

Van, ahová esőt hozott a vihar. Egy férfi és egy nő akkor vesztette életét Fuengirolában, a dél-spanyolországi Malaga tartományban, amikor járművüket az éjszakai áradások elsodorták.

A Filomena csütörtök óta tombol és várhatóan folytatja ezt legalább vasárnap estig, különösen Madridban, az ország központjában és keleti részén. Más időjárási jelenségekkel együtt az alacsony nyomású rendszer erős havazást és csapadékot, erős szelet és magas hullámokat okozott.

Vannak, akik élvezik a rendkívüli helyzetet, és kihasználják, hogy Madridot néhol 60 centi vastag hótakaró borítja. Sok városlakó hógolyózik, szánkózik, sífut a járművek számára járhatatlanná vált utakon. Egyik szánkós férfit 5 husky húzott végig Madrid utcáin.

Egy férfi síel a Cibeles téren 2021. január 9-én, Madridban.
Egy férfi síel a Cibeles téren 2021. január 9-én, Madridban.

Készült a dpa alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG