Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolország különadót vet ki a bankokra és az energiacégekre


Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a madridi Moncloa-palotában 2019. február 4-én
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a madridi Moncloa-palotában 2019. február 4-én

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden ideiglenes adókat jelentett be a bankokra és az energiavállalatokra, és egy sor intézkedést ígért az emberek megsegítésére az emelkedő infláció és rezsiköltségek miatt, miután Oroszország ukrajnai háborúja elhúzódik.

A bankokra, valamint a földgáz-, villamosenergia- és kőolajipari vállalatokra kivetett adók várhatóan 7 milliárd euró plusz bevételt jelentenek két év alatt – közölte a spanyol kormány.

A parlamenti vita nyitóbeszédében Sánchez azt mondta, teljes mértékben tisztában van azzal, hogy az emberek nehéz gazdasági helyzetben vannak, és hogy a bérek egyre kevésbé érik el azt a szintet, amelyből meg lehet élni.

A különadók mellett Sánchez azt is bejelentette, hogy szeptember és december között ingyenes lesz az elővárosi vonat, valamint kedvezményes lesz a városi tömegközlekedés. A 16 év feletti diákok, akik ösztöndíjban részesülnek, 100 eurós kiegészítést is kapnak – mondta a kormányfő.

Sánchez baloldali koalíciós kormányának népszerűsége csökkent a négyéves ciklus harmadik évében, annak ellenére, hogy több olyan intézkedést vezetett be, amelyek segítenek az embereknek átvészelni a jelenlegi pénzügyi nehézségeket.

A kormány a múlt hónapban több mint 9 milliárd eurós vészhelyzeti gazdasági csomagot jelentett be.

Spanyolország jó gazdasági kilátásokkal került ki a világjárványból, de az ukrajnai háború, a magas infláció és energiaköltségek, valamint a jelentős munkanélküliség most komoly akadályai a fellendülésnek.

Sánchez szerint a spanyol fogyasztóknak energiát kell spórolniuk, például azzal, hogy többet dolgoznak otthonról, és kevesebb légkondicionálást vagy fűtést használnak.

„Meg tudjuk csinálni, és meg is fogjuk csinálni” – mondta a spanyol miniszterelnök.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG