Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolország lazít, egyre jobbak a járványadatok


Egy védőmaszkot viselő nő hátizsákban viszi a macskáját Barcelonában, Spanyolországban 2021. április 9-én.
Egy védőmaszkot viselő nő hátizsákban viszi a macskáját Barcelonában, Spanyolországban 2021. április 9-én.

Magyarországon hétfő óta 1730 új fertőzöttet igazoltak, a járvány 48 újabb emberéletet követelt és 55-en vannak lélegeztetőgépen. Spanyolországban megszűnt a karantén-kötelezettség azok számára, akiknél a koronavírus okozta fertőzés egyáltalán nem, vagy csak enyhe tüneteket mutat.

Az újonnan igazolt esetekkel a járvány kezdete óta összesen 1.846.311 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 45.390 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 100.193. Kórházban 1896 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

Spanyolország enyhített a korlátozásokon

A magas átoltottság és a javuló járványadatok miatt Spanyolországban hétfőtől megszűnt a karantén-kötelezettség azok számára, akiknél a koronavírus okozta fertőzés egyáltalán nem, vagy csak enyhe tüneteket mutat. Kivétel ez alól bizonyos szakmák képviselői, így például az idősotthonokban vagy a börtönökben dolgozók, akiknek az eddigi hét helyett ötnapos karantén marad érvényben, akkor is, ha a fertőzés nem jár komoly tünetekkel, vagy megbetegedéssel.

A karantén eltörlése ellenére javasolják a távmunkát azokban a szakmákban és munkahelyeken, ahol erre van lehetőség. Az ajánlások közt szerepel a társas érintkezés csökkentése és a maszkviselés fenntartása, még szabadtéren is.

Automatikusan már csak a fertőzés szempontjából veszélyeztetettnek számító csoportoknál végeznek koronavírus-tesztet. A változtatásokat a kedvező járványügyi adatokkal és a magas átoltottsággal indokolták. A védőoltásokból a 12 év feletti lakosság 92,4 százaléka, mintegy 39 millióan kaptak két dózist.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG