Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolország szigorít a biztonsági intézkedéseken a levélbombahullám után


Rendőrök Ukrajna madridi nagykövetsége előtt 2022. november 30-án, miután felrobbant az épületben egy levélbomba
Rendőrök Ukrajna madridi nagykövetsége előtt 2022. november 30-án, miután felrobbant az épületben egy levélbomba

Spanyolország megerősítette a középületek és a diplomáciai missziók őrzését, miután több levélbomba érkezett olyan helyekre, mint Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök irodája és Ukrajna nagykövetsége – közölte csütörtökön a belügyminisztérium.

A közlemény szerint a Sáncheznek címzett, „pirotechnikai anyagot tartalmazó borítékot” november 24-én kézbesítették, és a kormányfő biztonsági csapata ártalmatlanította.

Az eszköz „hasonló” volt azokhoz, melyeket az ukrán nagykövetség és egy spanyol fegyvergyártó cég kapott szerdán, illetve ahhoz, amelyet a spanyol Torrejón de Ardoz-i légi támaszponton fogtak el csütörtök kora reggel.

Az első levélbombát az ukrán nagykövetség biztonsági tisztje kapta meg és nyitotta fel szerdán ebédidőben. A küldemény felrobbant, a tisztviselő könnyebben megsérült.

Szerhij Pohorelcev nagykövet az Európai Igazság című ukrán híroldalnak elmondta, hogy a neki címzett gyanús csomagot a nagykövetség ukrán parancsnokának adták át.

„A csomag egy dobozt tartalmazott, ami felkeltette a parancsnok gyanúját, és úgy döntött, hogy az udvarra viszi, hogy senki se legyen a közelben, és kinyitja” – idézte a portál Pohorelcevet.

„Mivel a kinyitás után kattanást hallott, elhajította a dobozt, amely felrobbant (…) Annak ellenére hogy ekkor már nem volt nála a doboz, a parancsnok keze megsérült, és agyrázkódást kapott.”

Célba vették az EU műholdközpontját is

Az első incidens után Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elrendelte a biztonság sürgős megerősítését Ukrajna valamennyi, külföldön működő nagykövetségén, és kérte, hogy Spanyolország vizsgálja ki a támadást – közölte a tárca szóvivője.

A rendőrség megerősítette, hogy a második csomagot szerda este kézbesítették a spanyol fegyvergyártó, az északkelet-spanyolországi Zaragozában lévő Instalaza központjába.

Az Instalaza gyártja a C90 rakétavetőt, amiből Spanyolország szállított Ukrajnának.

A spanyol biztonsági erők egy harmadik feltételezett robbanószerkezetet találtak egy olyan borítékba rejtve, amelyet az Európai Unió egyik műholdközpontjába postáztak a Madrid melletti Torrejón de Ardoz légi támaszpontjára – közölte a védelmi minisztérium.

Miután röntgennel átvizsgálták, a légierő biztonsági tisztjei megállapították, hogy a boríték „egy szerkezetet” tartalmazott – áll a minisztérium közleményében.

A műholdközpont az EU közös kül- és biztonságpolitikáját támogatja azzal, hogy információkat gyűjt az űrben lévő hírszerző eszközökről – olvasható a honlapján. Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szeptemberben „Európa szemeként” írta le az ilyen rendszereket.

Az El Mundo spanyol lap arról számolt be, hogy egy másik szerkezetet küldtek a spanyol védelmi minisztériumba Madridba, de ezt a hírt a hatóságok még nem erősítették meg.

A terrorcselekményekre szakosodott spanyol legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított a támadás miatt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG