Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolországban nem engedélyezték a nőnapi felvonulásokat a járvány miatt


Kijevben, az ukrán fővárosban, tartottak nőnapi felvonulást 2021. március 8-án, de Spanyolország több városában, így Madridban is, a járvány miatt elmaradt.
Kijevben, az ukrán fővárosban, tartottak nőnapi felvonulást 2021. március 8-án, de Spanyolország több városában, így Madridban is, a járvány miatt elmaradt.

A spanyol kormány betiltotta a nemzetközi nőnap alkalmából tervezett felvonulásokat, mert az ilyen rendezvények sokak szerint felgyorsíthatják a koronavírus terjedését.

„Madrid továbbra is az egyik legmagasabb fertőzöttségi arányokkal, kórházi felvételekkel rendelkező spanyol régió” – hangsúlyozta José Manuel Franco, a kormány illetékese.

Elmondta, a hatóságokhoz 104 engedélykérelem érkezett márciusban, és ezek a rendezvények legkevesebb 60 ezer embert vihettek volna utcára csak a fővárosban.

„A probléma, hogy pár óra alatt nagy tömegek alakulhattak volna ki bizonyos helyeken” – tette hozzá Franco.

A 100 ezer főre eső fertőzöttek száma az utóbbi két hétben jelentősen, körülbelül 160-ra csökkent országszerte, Madridban azonban továbbra is meghaladja a 250-es határt, ez az „extrém fertőzésveszély” küszöbértéke a spanyol egészségügyi minisztérium szerint.

A két észak-afrikai enklávé, Ceuta és Melilla kivételével a fővárosban a legmagasabb az új esetek aránya.

2020-ban több ezren vonultak fel Madridban a nemzetközi nőnap alkalmából, köztük több kormánytag, amikor már jelen volt az új típusú koronavírus az országban. Ellenzéki vezetők élesen bírálták, hogy engedélyezték a rendezvényeket, az egészségügyi tárca szerint azonban azoknak nem volt jelentős szerepük a járvány terjedésében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG