Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Státusztörvény: több mint kétezer pedagógus már felmondott


Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án (képünk illusztráció)
Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án (képünk illusztráció)

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tudomása szerint kétezernél is több pedagógus mondott fel az elmúlt hónapokban a pedagógusok jogállásáról szóló, a parlamentben július 4-én elfogadott törvény miatt. Összesen mintegy háromezren jelezték az érdekképviseletnek, hogy ilyen lépésre készülnek.

Erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Népszavának. Mint mondta, a szám vélhetően növekedni fog, mert sokan kivárnak a felmondással szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést. Gosztonyi Gábor szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd ellensúlyozni a munkaerőhiányt, ezért tették lehetővé a törvényben a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását. A cikk a KSH adataira hivatkozva megjegyzi, hogy az általános iskolákban idén már több mint kétszer annyi volt a hatvan év feletti, mint a harminc év alatti tanár.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője egyebek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy tömegével keresik meg a szakszervezetet a pályaelhagyás körülményeit mérlegelő pedagógusok, elsősorban a rendkívüli lemondással kapcsolatban érdeklődnek. Ez az a jogviszony-megszüntetési mód, amely anyagilag a legkedvezőbb lehet az állásából távozó pedagógus számára. Ezzel a megoldással 2023. december 31-ig lehet élni, eddig tartoznak ugyanis a közalkalmazotti törvény hatálya alá a pedagógusok.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár a rendkívüli lemondás lehet anyagilag a legkedvezőbb, ezek az ügyek nagy eséllyel bíróságon folytatódnak, így sokáig húzódhatnak. Peren kívül a legtöbb pénzzel járó jogviszony-megszüntetési mód, ha a pedagógus nyilatkozik arról, hogy nem kíván az új státuszban dolgozni. Ezt a 2023. szeptember 15–29. közötti időszakban teheti meg, ebben az esetben fel fogják menteni, vagyis 2023. november 30-án megszűnik az aktuálisan fennálló jogviszonya (közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony).

A PDSZ-nek még a státusztörvény elfogadása előtt készült felmérésében ötezernél is többen nyilatkoztak úgy, hogy elhagyják a pályát, ha életbe lép a sokak által bosszútörvényként emlegetett szabályozás.

Nagy Erzsébet szerint a felmondási hullám már elindult, és november 30-a után tetőzhet. A pályán maradók túlterheltek lesznek, és nagyon súlyos lesz a kiszolgáltatottságuk.

A TASZ részletes tájékoztatást adott ki a július 6-án kihirdetett és négy lépcsőben bevezetésre kerülő státusztörvényről, a legfontosabb határidőkről, lehetőségekről, ezt itt olvashatja el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG