Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos harcok Kelet-Ukrajnában, Kijev modern fegyverekre vár


Zelenszkij elnök döntést kért a davosi fórum résztvevőitől a fegyverszállítások ügyében január 18-i virtuális beszédében
Zelenszkij elnök döntést kért a davosi fórum résztvevőitől a fegyverszállítások ügyében január 18-i virtuális beszédében

Az ukrán erők folytatják a harcot a szakadatlan orosz offenzíva ellen az ország keleti részén, ahol Zelenszkij elnök szerint a helyzet továbbra is kemény. Az államfő ismét kérte Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a döntést modern nehézfegyverek, köztük tankok szállításáról.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter január 19-én Berlinbe érkezik, és várhatóan megbeszélést folytat német tankok esetleges szállításáról Ukrajnába.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy január 19-én Kijevbe látogat.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara január 19-i napi jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 14 orosz támadást vertek vissza Luhanszk és Donyeck térségében. Az oroszok főként a luhanszki Bilohorivkát, valamint a szomszédos Donyeckben lévő Bahmutot, Szoledárt és Avdijivkát vették célba.

„Ezzel egy időben az ellenség 25 légicsapást hajtott végre, és több mint 85 rakétatámadást indított” – közölte a vezérkar, hozzátéve, hogy Ukrajna egész területén „továbbra is magas a polgári célpontok elleni légi- és rakétacsapások veszélye”.

A hadsereg hozzátette, hogy továbbra is figyelik az orosz és belarusz csapatmozgásokat az ukrán határ közelében, de egyelőre nem észleltek támadó lépést.

A svájci Davosban a Világgazdasági Fórum résztvevői előtt tartott virtuális beszédében Zelenszkij január 18-án azt mondta, hogy a nyugati harckocsi- és légvédelmi rendszereknek gyorsabban kellene érkezniük, hogy megelőzhessék az orosz támadásokat.

„A frontvonalon továbbra is nehéz a helyzet, a Donyec-medence áll a legádázabb és legelszántabb harcok epicentrumában” – közölte Zelenszkij.

Ukrajnában az orosz erők ágyúzásának és támadási kísérleteinek fokozatos növekedését regisztrálják – mondta, és köszönetet mondott „minden harcosunknak, akik tartják az állásaikat”.

„Az időt, amit a szabad világ a gondolkodásra fordít, a terrorista állam gyilkolásra használja fel – fogalmazott Zelenszkij. – A nyugati harckocsik szállításának meg kell előznie az orosz tankok újabb invázióját.”

Ukrajna szövetségesei megint túlságosan tétováznak olyat tenni, ami szembemegy Oroszországgal, még akkor is, ha végül helyesen cselekszenek – mondta Zelenszkij, nyilvánvalóan Németországra utalva.

Ehhez kapcsolódóan: „A proxyháború meghatározás nem teljesen túlzó” – Jarábik Balázs, az EU biztonsági missziójának volt politikai igazgatója

Mi a kapcsolat a Leopard 2 és az Abrams harckocsik között?

Kijev többször is felszólította Berlint, hogy küldjön német gyártású Leopard 2 harckocsikat, amelyeket a világ legjobbjai között tartanak számon.

Olaf Scholz német kancellár a davosi fórumon korábban azt mondta, Németország támogatni fogja Ukrajnát, „ameddig csak szükséges”.

„Folyamatosan nagy mennyiségű fegyverrel látjuk el Ukrajnát, szorosan együttműködve partnereinkkel”, beleértve a tüzérségi eszközöket, a légvédelmi rendszereket és a páncélozott járműveket – mondta Scholz.

A kancellár azonban – annak ellenére hogy nemcsak Kijev, hanem NATO-szövetségesei és saját koalíciójának tagjai is bírálták – eddig kitartott amellett, hogy nem küldenek Leopard 2 tankokat.

Németország a hírek szerint összekapcsolta a Leopard 2 harckocsikról szóló döntését azzal, hogy az Egyesült Államok küld-e fejlett Abrams tankokat.

Colin Kahl, az Egyesült Államok védelmiminiszter-helyettese január 18-án a Pentagonban azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem áll készen a harckocsik szállítására.

„Egyszerűen nem hiszem, hogy már ott tartanánk” – mondta Kahl, bár nem zárta ki, hogy a jövőben ez változik.

„Az Abrams harckocsi nagyon bonyolult berendezés. Drága, nehéz kiképezni rá az embereket, sugárhajtóműve van (…) Nem a legkönnyebben karbantartható rendszer” – tette hozzá Kahl.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere január 19-én Berlinbe készül, majd másnap az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport ülését látja vendégül a ramsteini amerikai katonai támaszponton, hogy szövetségeseivel megvitassa Ukrajna további támogatását – beleértve a katonai segélyt is.

Austin várhatóan nyomást fog gyakorolni Németország új védelmi miniszterére, Boris Pistoriusra, hogy engedélyezzék a német gyártmányú harckocsik Ukrajnába szállítását – közölték amerikai tisztviselők.

Zelenszkij január 16-án kijelentette, hogy „kulcsfontosságú döntést” vár partnereitől a fegyverszállítással kapcsolatban a ramsteini találkozón.

Eközben Michel január 19-én Twitteren közölte, hogy Kijevbe tart.

„Az ukránok a földjükért, gyermekeik jövőjéért küzdenek – írta. – De európai értékeinkért, a békéért és a jólétért is harcolnak. Szükségük van a támogatásunkra, és meg is érdemlik.”

Eltemették a dnyiprói rakétatámadás első áldozatait
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:21 0:00
Készült az AP, a Reuters, a dpa és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG