Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos vereséget szenvedtek a német kormánykoalíció pártjai Bajorországban és Hessenben


Markus Söder, a CSU elnöke Münchenben 2023. október 8-án
Markus Söder, a CSU elnöke Münchenben 2023. október 8-án

Az előrejelzések szerint a jobbközép ellenzék nyerte a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást mindkét németországi tartományban, de a szélsőjobboldal is megerősödött.

A szövetségi kormánykoalíciót alkotó mindhárom párt, a szociáldemokraták (FDP), a liberálisok (FDP) és a zöldek támogatottsága is meggyengült az előzetes adatok alapján.

Az ország legnagyobb tartományának számító Bajorországban a Keresztényszociális Unió (CSU), míg a nyugati Hessenben testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) lett a győztes.

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (Afd) a várakozásoknak megfelelően erősödött mindkét tartományban.

Ehhez kapcsolódóan: A szélsőjobb miatt lázas figyelem kíséri a választásokat Németországban

A két választáson közel 14 millió ember szavazhatott, ami Németország lakosságának mintegy ötödét jelenti, így az eredmény képet adhat a közvélemény jelenlegi alakulásáról is.

A Der Spiegel című lap kommentárja szerint a voksolók egyfajta „félévi bizonyítványt” állíthatnak ki az Olaf Scholz kancellár vezette kormányról a négyéves ciklus félidejében. „Az eredmény katasztrofális. A koalíciónak újrakezdésre van szüksége, ha két év múlva újrázni szeretne” – írták.

A bevándorlásellenes AfD népszerűsége a jelek szerint növekszik a hagyományos bástyájának számító keleti országrészen kívül is, aminek oka a migrációs politikával kapcsolatos széles körű elégedetlenség.

Németországnak az utóbbi években súlyos kihívásokkal kellett megküzdenie, az ukrajnai háború miatt jelentősen megugrott az infláció, egy időben a zavartalan energiaellátásra sem volt garancia. Emellett éles belső viták is nehezítik a kormány dolgát, például a költségvetés és a klímatörvények kapcsán.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban megtelnek a migránsszállók, változóban a társadalom hangulata

Bajorország és Hessen is konzervatív bástyának számít, előbbit már 1957 óta vezeti a CSU, utóbbit pedig 1999 óta a CDU.

Az SPD az országosan ismert Nancy Faeser belügyminisztert indította Hessenben, azonban a legfrissebb előrejelzés szerint is csak a voksok 15 százalékát sikerült megszereznie, öt százalékponttal kevesebbet, mint 2018-ban.

A CDU megőrizte első helyét 34,5 százalékkal, így Boris Rhein tartományi miniszterelnök megőrizheti pozícióját.

Úgy néz ki, hogy az AfD mintegy öt százalékponttal tudott javítani eredményén a két tartományban, ennek ellenére sem valószínű, hogy a kormány tagja lehet.

Bajorországban Markus Söder és pártja, a CSU újrázni tudott, de minden jel szerint az utóbbi évtizedek legrosszabb eredményével, ami nem jósol nagy jövőt a politikus jövőbeli kancellárjelölti ambícióinak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG