Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svájci tudósok szerint veszélyben van a világ legsötétebb folyója


Erdő szegélyezi a Combu patak vonalát Belem városa közelében, Brazíliában 2023. augusztus 6-án (képünk illusztráció)
Erdő szegélyezi a Combu patak vonalát Belem városa közelében, Brazíliában 2023. augusztus 6-án (képünk illusztráció)

Svájci kutatók megállapították, hogy egy eddig alig tanulmányozott afrikai dzsungelfolyó a világ egyik legsötétebb, fekete vizű folyója, és arra figyelmeztetnek, hogy egyes cégek miatt veszélyben lehet.

A svájci ETH Zürich egyetem kutatócsoportja a közép-afrikai Kongó-medence szénkörforgásának tanulmányozása közben felfedezte, hogy a kongói Ruki a világ egyik legsötétebb folyója.

„Megdöbbentett minket a folyó színe” - mondta Travis Drake, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a víz olyan sötét, hogy az ember a kezét sem látja benne. A vízben oldott szerves anyagok felelősek a fekete vizű folyók színéért. A Ruki ezekből lényegesen többet tartalmaz, mint a híres dél-amerikai Rio Negro.

„A Ruki lényegében a dzsungel teája” – idézi a kutatót a zürichi ETH honlapja. Az oldott szerves anyagok a környék dzsungelnövényzetéből származnak, amelyet az esővíz mos a folyóba.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a cégek elkezdtek érdeklődni a Ruki hatalmas medrének természeti kincsei iránt, mert a lecsapolásával értékes termőföldhöz jutnának. Ez azonban a tőzeglápok kiszáradásához és bakteriális bomláshoz vezetne, ami hatalmas mennyiségű szén-dioxidot szabadítana fel.

„A Kongó-medence tőzeglápjai mintegy 29 milliárd tonna szén-dioxidot tárolnak. Jobb lenne az éghajlatnak, ha nedvesek maradnának” – mondta Matti Barthel, a tanulmány társszerzője.

XS
SM
MD
LG