Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svéd külügyminiszter: Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását


Recep Tayyip Erdoğan török elnök Üzbegisztánban 2023. november 9-én
Recep Tayyip Erdoğan török elnök Üzbegisztánban 2023. november 9-én

Török kollégája arról tájékoztatta Tobias Billströmöt a NATO külügyminiszteri ülésén, hogy „heteken belül” sor kerülhet a svéd NATO-tagság jóváhagyására az ankarai parlamentben.

„Kétoldalú megbeszélést folytattam kollégámmal, a török külügyminiszterrel (…) amelynek során arról tájékoztatott, hogy számításai szerint heteken belül meglesz a ratifikáció” – közölte a svéd diplomácia vezetője.

„A török külügyminiszter (Hakan Fidan) nem mondott konkrét dátumot, csak azt, hogy heteken belül. Arra számít, hogy már heteken belül lezárul a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Ezt mondta tegnap” – húzta alá.

Törökország ezt egyelőre nem erősítette meg, és nem is kommentálta.

Ehhez kapcsolódóan: Mit nyert Törökország azzal, hogy késleltette a svéd NATO-csatlakozást?

Billström az ugyancsak függőben lévő és régóta lebegtetett magyar ratifikáció kapcsán leszögezte, hogy Orbán Viktor többször hangoztatta, hogy Magyarország még Törökország előtt jóvá fogja hagyni a belépést, és ezt Szijjártó Péter előző nap megerősítette.

„Ez azt jelenti, hogy a folyamat talán inkább Ankarától függ, mint Budapesttől. Fehér füstre számítunk Budapestről, amint felszáll a fehér füst Ankarában” – fogalmazott a vatikáni pápaválasztás sikerét jelző fehér füstre utalva.

Ehhez kapcsolódóan: „Technikai kérdés” – A svéd NATO-csatlakozásról egy éve húzódó magyar szavazás kronológiája

Egyes NATO-tisztségviselők abban bíztak, hogy mostanra elhárul minden akadály Svédország belépése elől, és a brüsszeli találkozó margóján sort lehet keríteni a csatlakozási ceremóniára.

Az amerikai külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese úgy összegezte a vonatkozó egyeztetés megállapításait, hogy még év vége előtt megtörténik a török ratifikáció.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG